Retete Culinare

Prajitura Timișoara – Desert Autentic Românesc cu Variante Delicioase

Prajitura Timișoara - Desert Autentic Românesc cu Variante Delicioase

Aceasta prăjitură este o combinație delicioasă de gusturi și texturi, perfectă pentru a împărtăși cu familia și prietenii la orice ocazie specială.

Ingrediente:

Pentru foile de bezea:

  • Nucă sau alune de pădure: 320 g
  • Amidon de porumb: 30 g
  • Albușuri de ou (aprox. 12 de la ouă medii): 350 g
  • Sare: 1 linguriță rasă
  • Zahăr vanilat bourbon: 2 plicuri
  • Zahăr: 320 g
  • Oțet sau suc de lămâie: 1 linguriță

Pentru crema de bază:

  • Albușuri de ou: 260 g (circa 5-6)
  • Zahăr tos (granulat): 250 g
  • Unt cu 82% grăsime, moale: 450 g
  • Sare: 1 praf
  • Extract de vanilie sau zahăr vanilat bourbon: 1 lingură

Pentru varianta cu portocale:

  • Cremă de bază finalizată: 380 g
  • Suc de portocale proaspăt stors: 30 ml
  • Coajă rasă fin de portocală bio: de la 1 portocală

Pentru varianta cu alune pralinate:

  • Cremă de bază: 270 g
  • Pralină de alune de pădure: 160 g
  • Sare: 1 praf
  • Nutella: 40 g

Pentru varianta cu ciocolată:

  • Cremă de bază: 200 g
  • Ciocolată cu minim 60% cacao: 160 g
  • Unt cu 82% grăsime: 100 g
  • Opțional: Lichior Cointreau: 20 ml

Pentru decor:

  • Ciocolată cu 54% cacao: 180 g
  • Unt cu 82% grăsime: 20 g
  • Alune de pădure caramelizate: 20
  • Bucăți de portocală: Opțional

Mod de preparare:

  1. Pregătirea foilor de bezea: Mixează albușurile și sarea până se formează o spumă densă. Adaugă treptat zahărul, apoi oțetul sau sucul de lămâie. Combină cu alunele/nucile măcinate și amidonul. Întinde compoziția în două tăvi tapetate cu hârtie de copt și coace la 150°C cu funcția de ventilație, timp de 45 de minute, inversând tăvile după 20 de minute.
  2. Crema de unt cu bezea elvețiană: Mixează albușurile cu zahărul și sarea, apoi încălzește-le pe baie de aburi până la 79°C sau până când zahărul se topește complet. Transferă în mixer și bate pentru aproximativ 15 minute, adăugând untul treptat.
  3. Variantele de cremă:
    • Portocale: Amestecă crema de bază cu sucul și coaja de portocală.
    • Ciocolată: Combina crema cu untul, ciocolata topită și, opțional, coniacul.
    • Pralină: Incorpora în cremă pralina de alune și Nutella.
  4. Asamblarea: Taie blatul în 4 părți egale și alternează straturile de blat cu cremele.
  5. Decorul: Ornează cu glazură de ciocolată, alune caramelizate și, dacă dorești, bucăți de portocală.

Prajitura Timișoara este o alegere minunată pentru un desert impresionant, oferind o combinație unică de arome și texturi care va încânta pe oricine.

Tags: ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts