Aceasta prăjitură este o combinație delicioasă de gusturi și texturi, perfectă pentru a împărtăși cu familia și prietenii la orice ocazie specială.
Ingrediente:
Pentru foile de bezea:
- Nucă sau alune de pădure: 320 g
- Amidon de porumb: 30 g
- Albușuri de ou (aprox. 12 de la ouă medii): 350 g
- Sare: 1 linguriță rasă
- Zahăr vanilat bourbon: 2 plicuri
- Zahăr: 320 g
- Oțet sau suc de lămâie: 1 linguriță
Pentru crema de bază:
- Albușuri de ou: 260 g (circa 5-6)
- Zahăr tos (granulat): 250 g
- Unt cu 82% grăsime, moale: 450 g
- Sare: 1 praf
- Extract de vanilie sau zahăr vanilat bourbon: 1 lingură
Pentru varianta cu portocale:
- Cremă de bază finalizată: 380 g
- Suc de portocale proaspăt stors: 30 ml
- Coajă rasă fin de portocală bio: de la 1 portocală
Pentru varianta cu alune pralinate:
- Cremă de bază: 270 g
- Pralină de alune de pădure: 160 g
- Sare: 1 praf
- Nutella: 40 g
Pentru varianta cu ciocolată:
- Cremă de bază: 200 g
- Ciocolată cu minim 60% cacao: 160 g
- Unt cu 82% grăsime: 100 g
- Opțional: Lichior Cointreau: 20 ml
Pentru decor:
- Ciocolată cu 54% cacao: 180 g
- Unt cu 82% grăsime: 20 g
- Alune de pădure caramelizate: 20
- Bucăți de portocală: Opțional
Mod de preparare:
- Pregătirea foilor de bezea: Mixează albușurile și sarea până se formează o spumă densă. Adaugă treptat zahărul, apoi oțetul sau sucul de lămâie. Combină cu alunele/nucile măcinate și amidonul. Întinde compoziția în două tăvi tapetate cu hârtie de copt și coace la 150°C cu funcția de ventilație, timp de 45 de minute, inversând tăvile după 20 de minute.
- Crema de unt cu bezea elvețiană: Mixează albușurile cu zahărul și sarea, apoi încălzește-le pe baie de aburi până la 79°C sau până când zahărul se topește complet. Transferă în mixer și bate pentru aproximativ 15 minute, adăugând untul treptat.
- Variantele de cremă:
- Portocale: Amestecă crema de bază cu sucul și coaja de portocală.
- Ciocolată: Combina crema cu untul, ciocolata topită și, opțional, coniacul.
- Pralină: Incorpora în cremă pralina de alune și Nutella.
- Asamblarea: Taie blatul în 4 părți egale și alternează straturile de blat cu cremele.
- Decorul: Ornează cu glazură de ciocolată, alune caramelizate și, dacă dorești, bucăți de portocală.
Prajitura Timișoara este o alegere minunată pentru un desert impresionant, oferind o combinație unică de arome și texturi care va încânta pe oricine.