DesertRetete Culinare

Clatite

Clatite

Clatitele (simple, cu ciocolata, cu vanilie, branza etc.) sunt cele mai delicioase gustari, dar si cele mai populare. Datorita gradului scazut de dificultate pentru preparare, acestea pot fi preparate oricand, daca ingredientele sunt prezente.

Reteta clasica pentru clatite

Ingrediente:

  • trei oua
  • 300 grame de faina alba (cu 3 zero)
  • 300 ml lapte
  • 270-300 ml apa minerala
  • optional se poate adauga si unt topit (1-3 lingurite)
  • optional se poate adauga zahar (dupa gust)
  • un praf de sare
  • pentru aroma se poate adauga o lingurita de esenta de vanilie sau un pliculet de zahar vaniliat, optional si putina coaja rasa de lamaie
  • 50 ml ulei floarea soarelui
  • laptele sau apa minerala se pot inlocui si cu apa plata, dar clatitele nu vor mai fi la fel de pufoase

Mod de preparare:

  1. Se pregateste tigaia, care joaca un rol esential in rezultatul final al clatitelor. Recomandarea noastra este sa folositi cea mai buna tigaie de care dispuneti (pentu a evita timpul pierdut, lipirea clatitelor si alte probleme). Tigaia perfecta are manerul lung si peretii mai mici (nu foarte inalti) si se testeaza aluatul daca se lipeste. Tigaile din teflon sunt ideale pentru a prepara acest desert.
  2. Intr-un castron, se sparg ouale si se bat impreuna cu sarea, se adauga treptat faina alternativ cu laptele (sau apa daca nu se foloseste lapte), compozitia se amesteca foarte bine (recomandat este sa folositi un tel), dupa fiecare adaugare de ingrediente. Daca se folosesc aromele, se adauga de la inceput zaharul vaniliat sau extractul de vanilie, rom, etc. Atentie la zahar, nu trebuie adaugat in exces pentru a nu se carameliza in tigaie.
  3. Dupa ce s-au adaugat aromele, se adauga treptat, cantitatea de lapte, apa minerala sau untul topit ramase, dar nu fierbinti. Apa minerala se adauga treptat, pentru a adapta consistenta aluatului. In tot acest timp se amesteca continuu.
  4. Pe masura ce trece timpul, aluatul se va ingrosa. Consistenta trebuie verificata mereu. Se mai poate adauga lichid atunci cand ti se pare ca este prea gros.
  5. Daca s-a terminat prepararea aluatului, se trece la coacerea lor in tigaie. Se incinge bine tigaia, se unge fin, suprafata acesteia cu ulei (se poate folosi o pensula daca vrei sa nu fie prea „grase”).
  6. In tigaie, cu un polonic sau cu o lingura, se toarna cate o masura in tigaie. Aceasta va incepe sa sfaraie. In acest timp misca de tigaie astfel incat, continutul sa se intinda pe toata suprafata ei, uniform.
  7. Cand partea de deasupra a continutul isi pierde luciul, iar marginile clatitei incep sa prinda o culoare aramie, aurie, trebuie sa intorci clatita. Nu cum se intoarce la televizor, aruncand-o din tigaie pentru ca exista riscul sa iti sara din tigaie. Se poate intoarce cu o spatula de plastic dur sau de lemn.
  8. Dupa ce se intoarce clatita in tigaie, se mai lasa putin, pana cand da semne de rumenire si pe cealalta parte.
  9. Clatitele se aseaza pe o farfurie.
  10. Clatitele se pot rula, se pot aranja sub forma de tort, sau se pot impacheta precum o batista.

Clatele se pot umple cu gem, miere de albine, branza dulce, crema de vanilie, ciocolata sau cu ce preferati.

Sa aveti pofta!

Foto: myrecipes.com

Tags: ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts