Ciorba de burta

Daca vorbim de ciorbele preferate ale romanilor sau ciorba care a impartit Romania in 2 (cei care adora aceasta ciorba si cei care o detesta), cu siguranta ne gandim la ciorba de burta.

Am pregatit pentru voi, o reteta delicioasa pentru ciorba de burta, modul de preparare al ciorbei de burta dar si ingredientele pentru ciorba de burta.

Ingrediente pentru o ciorba de burta delicioasa

  • un kilogram de oase de vita
  • doua kilograme de burta proaspata sau congelata
  • trei foi de dafin (optional)
  • o lingura de boabe de piper negru
  • patru litri de apa rece (se mai completeaza la nevoie)
  • patru lingurite de sare, rase

La final se mai adauga urmatoarele ingrediente:

  • un morcov mai mare, ras, calit cu o lingura de ulei
  • usturoi zdrobit (cca. 10-15 catei de usturoi, dupa gust)
  • sase galbenusuri de ou
  • 400 ml smantana lichida pentru gatit (de 30% grasime)

La servire se mai adauga:

  • otet (dupa gust)
  • ardei iute (dupa gust)
  • usturoi (dupa gust)
  • paine
  • smantana (dupa gust)

Mod de preparare al ciorbei de burta

  1. Se aseaza oasele de vita intr-o oala mare (incapatoare), si se adauga cei 4 litri de apa rece, 4 lingurite de sare, foile de dafin (daca se prefera) si boabele de piper.
  2. Se aseaza oala pe foc si se asteapta pana incepe sa fiarba apa
  3. Se alege spuma de la suprafata si se scoate
  4. Se reduce focul la mediu spre minim si se acopera pe jumatate oala cu un capac, pentru inabusire.
  5. Se mai lasa oasele la fiert cca. 2 ore.
  6. La final se stinge focul, se scot oasele din oala si se strecoara supa, intr-o oala curata.
  7. Supa trebuie sa fie concentrata si scazuta (mai raman cca. 3 litri de supa concentrata)
  8. Bucatile de burta se taie la diferite dimensiuni (fasii, bucati mai mari, mai lungi) si se curata foarte bine.
  9. Se pune la incalzit supa de oase si se completeaza cu cca. 2 litri de apa, se ajunge la fierbere si apoi se adauga bucatile mari de burta si se da in clocot.
  10. Se reduce focul si se scot bucatile de burta intr-o strecuratoare, ele ar trebui sa fie fierte pe jumatate.
  11. Se toaleteaza burta (se indeparteaza membranele groase pentru ca ele nu vor fierbe bine) dupa care se taie bucatile de burta sub forma de taitei sau dupa preferinte.
  12. Se adauga bucatelele de burta inapoi in oala cu ciorba si se lasa la foc cca. 20 minute.
  13. Pana cand ciorba ajunge la fierbere din nou, se rade un morcov si se aseaza intr-o tigaie la calit, 10 minute.
  14. Se adauga in oala morcovul ras, calit si se mai lasa la fiert cca. 15 minute.
  15. Dupa ce se testeaza burta, si se verifica daca e buna consistenta, se stinge focul, se adauga cateii de usturoi zdrobiti si amestecati cu apa rece (2-3 linguri), se toarna usturoiul in oala si se amesteca.
  16. Se separa cele 6 galbenusuri si se aseaza intr-un castron impreuna cu smantana. Se amesteca cu telul, se adauga un strop de sare, se tempereaza adaugand cate un polonic de supa fierbinte peste. La final se adauga compozitia inapoi in oala de ciorba (unde focul este stins).

Ciorba de burta poate fi acrita si cu bors de casa.

Pofta buna!

FOTO: Kanald.ro

0 Reviews

Write a Review

Andrei

Read Previous

Clatite

Read Next

4Kids – Afterschool Bucurestii Noi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *