
V-ati intrebat vreodata cum se fabrica deliciosii crenvursti?
Carnea ramasa pe oasele puilor dupa indepartarea bucatilor mari este dezosata mecanic, oasele trec printr-o sita metalica dupa care se adauga apa. Rezulta o pasta rozalie care se amesteca imediat cu carne de porc tocata. Ceea ce iese nu seamana deloc cu carnea de crenvusti, nici la gust, nici la culoare, gustul si aspectul produsului final fiind date de multe E-uri: coloranti, conservati si arome. Compozitia finala este introdusa in acele tuburi de plastic transparent, dupa care urmeaza afumarea. Astfel se produc crenvustii ieftini, unul dintre cele mai periculoase alimente pentru sanatatea noastra.
Compozitia crenvustilor este destul de simpla:
1. Resturi de carne (se folosesc de obicei resturi de la carnea de porc -ramase dupa ce se fabrica sunca si salamurile de calitate – combinandu-se cu carne de pui sau crucan).
2. Apa. Este adaugata pentru a se obtine consistenta dorita.
3. Amidon. Folosit pentru consistenta si pentru a “lega” ingredientele. Este obtinut din cartofi sau faina de grau.
4. Sare. Un singur crenvurşt poate contine a zecea parte din doza maxima de sare recomandata unui adult pe zi.
5. Proteine din lapte. Leaga ingredientele si nu sunt periculoase decat pentru cei cu intoleranta/alergie la lapte.
6. E-uri: nitrat de sodiu (un conservant cancerigen), monosodiu glutamat(da un gust bun), arome, antioxidanţi, emulsificatori, condimente, etc.
Pofta buna!