Dacă vrei să aduci un strop din sfințenia Muntelui Athos în bucătăria ta, această rețetă de chiftele de năut e ceea ce ai nevoie. Veche de sute de ani și încercată de mulți călugări în post, această mâncare te va ajuta să diversifici meniurile de post și să adaugi o notă de autenticitate în farfuria ta.
Ingrediente
- 500 g de năut uscat
- 4 căței de usturoi
- 1 ceapă mare
- 1 legătură de pătrunjel verde
- 1 linguriță de semințe de chimen
- 150 g făină
- Piper după gust
- Ulei de măsline pentru prăjit
Mod de Preparare
- Începe prin a lăsa năutul la înmuiat pentru 12 ore, schimbând apa de câteva ori pentru a elimina impuritățile. După acest timp, fierbe năutul în apă nouă pentru aproximativ două ore și jumătate, sau până când se înmoaie bine.
- Scurge bine năutul și îndepărtează cojile, fie trecându-l printr-o strecurătoare, fie zdrobindu-l într-un mojar și aruncând cojile care se separă.
- În cazul în care preferi o metodă mai rapidă, poți opta pentru năut conservat, pe care îl poți mixa direct.
- Adaugă în năutul pasat usturoiul zdrobit, ceapa fin tocată, pătrunjelul mărunțit, chimenul măcinat (ideal în mojar), făina și piperul. Amestecă bine compoziția.
- Lasă amestecul să se răcorească în frigider pentru 15-20 de minute.
- Într-o tigaie, încinge uleiul de măsline. Modelează chiftelele din compoziție și prăjește-le pe ambele părți până devin aurii.
- Servește chiftelele fierbinți, alături de garnitura preferată sau o salată verde cu ridichi.
Această rețetă simplă și delicioasă de chiftele de năut te va transporta cu gândul la Muntele Athos, oferindu-ți o experiență culinară de neuitat chiar la tine acasă. Nu doar că sunt ușor de făcut, dar sunt și o alegere sănătoasă pentru zilele de post.