Retete Culinare

Cum să faci unt de casă – Rețetă simplă cu un singur ingredient

Cum să faci unt de casă – Rețetă simplă cu un singur ingredient

UNT FĂCUT ACASĂ! Doar 1 ingredient!

De ce să faci unt acasă?

Să prepari unt acasă este nu doar ușor, dar și avantajos. Ai control total asupra calității ingredientelor, fiind mai sănătos și adesea mai economic decât varianta din magazin. Gustul proaspăt al untului de casă este inegalabil.

Ingrediente și Instrumente

 • 1 pahar (2 căni) de smântână grasă: Ideal organică sau de la animale hrănite cu iarbă.
 • Un praf de sare (opțional): Pentru un gust mai intens.
 • Mixer cu bol, mixer manual, procesor de alimente sau un borcan de murături.

Instrucțiuni Pas cu Pas

 1. Toarnă smântâna: Pune smântâna în bolul mixerului sau într-un bol mare dacă folosești un mixer manual.
 2. Mixează smântâna: Setează mixerul la viteză medie-mare. Smântâna va deveni mai întâi frișcă, apoi va începe să se separe în unt și zer. Acest proces durează aproximativ 5-10 minute.
 3. Separă untul și zerul: După separare, toarnă zerul și păstrează-l pentru alte rețete.
 4. Clătește untul: Clătește untul cu apă rece pentru a îndepărta orice urmă de zer. Folosește o spatulă sau mâinile pentru a presa untul și a elimina cât mai mult zer posibil.
 5. Aromează și depozitează: Adaugă sare dacă dorești, amestecă bine și transferă untul într-un recipient curat sau modelează-l folosind hârtie de copt. Depozitează în frigider.

Sfaturi pentru Cele Mai Bune Rezultate

 • Smântână de calitate: Cu cât este mai bună smântâna, cu atât este mai bun untul. Smântâna organică sau de la animale hrănite cu iarbă oferă cel mai bun gust.
 • Temperatura camerei: Lasă smântâna să ajungă la temperatura camerei înainte de a începe. Ajută la formarea untului mai rapid.
 • Adaugă arome: Pentru un plus de savoare, adaugă ierburi, usturoi sau miere.

Făcutul untului acasă este un proces simplu și satisfăcător care aduce un plus de prospețime și gust în bucătăria ta. Cu un singur ingredient, obții un unt mai sănătos și mai gustos decât cel din magazin. Încearcă această rețetă și bucură-te de untul cremos pe pâine, în gătit sau ca o gustare specială. Spor la făcut unt!

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts