Acromegalia reprezinta tulburari morfologice cu „gigantism” al mainilor, picioarelor si capului, datorata unei secretii excesive de hormon de crestere.
Acromegalia survine in general intre 30 si 40 de ani mai ales la femei. Cauza principala o reprezinta o tumora benigna a hipofizei, glanda atasata de creier care produce hormonul de crestere.
Acest tip de afectiune renala este destul de rara.
Principalele semne sunt ingrosarea mainilor si a picioarelor, cu maxilarele care devin proieminente, dureri si deformari ale articulatiilor si un spate care se arcuieste (cifoza). Apar de asemenea dureri de cap cu tulburari de vedere si diabet.
Investigatiile cuprind dozarea hormonul de crestere in sange si un examen IRM pentru localizarea tumorii in creier.
In ceea ce priveste evolutia si complicatiile, diagnosticul se pune abia in stadiul complicatiilor, care sunt: hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, complicatii ale diabetului, cresterea in volum a limbii si modificare ale gatului, care antreneaza tulburari respiratorii.
Tratament si preventie
Tumora este tratata prin radioterapie si chirurgie. Daca in ciuda acestora concentratiile hormonale raman crescute, este necesar un tratament complementar cu medicamente.
Acest diagnostic se poate lua in calcul la persoane care prezinta simultan hipertensiune arteriala, diabet si deformari ale corpului, in scopul instituirii unui tratament precoce. Pentru un diagnostic corect, va rugam consultati un medic specialist intrucat acest articol este informativ si nu tine locul parerii unui specialist.