Prăjitura poloneză Krówka – Desert tradițional cu blat, cocos și cremă fină

Prăjitura poloneză Krówka – Desert tradițional cu blat, cocos și cremă fină

Krówka – prăjitura poloneză care cucerește prin simplitate și rafinament

Prăjitura Krówka este unul dintre cele mai iubite deserturi din Polonia, apreciată pentru echilibrul perfect dintre blaturile moi, crema fină și glazura dulce. Deși pare un desert sofisticat, este surprinzător de ușor de realizat și aduce la masă un aer festiv. Straturile de pandișpan, cocos și cremă de vanilie se completează perfect, iar glazura finală o transformă într-o adevărată bijuterie culinară.

Ingrediente (pentru tavă 24×34 cm)

Blat de pandișpan:

  • 5 ouă

  • 150 g zahăr

  • 120 g făină tip grific (sau albă cu granulație mare)

  • 1 linguriță praf de copt

  • 100 g ciocolată neagră rasă

Blat cu cocos:

  • 5 albușuri

  • 150 g zahăr

  • 200 g fulgi de cocos

Crema de budincă:

  • 375 ml lapte

  • 30 g zahăr (2 linguri)

  • 1 plic budincă de vanilie sau smântână (pentru 750 ml lapte)

  • 200 g unt moale

Glazura:

  • 3 plicuri zahăr vanilat (48 g)

  • 125 ml lapte

  • 100 g zahăr

  • 100 g unt

Pași de preparare

Blatul de pandișpan
Albușurile se bat spumă tare, apoi se adaugă zahărul treptat. Se încorporează gălbenușurile, făina cernută cu praful de copt și ciocolata rasă. Compoziția se coace 25 de minute la 180°C și se lasă la răcit.

Blatul cu cocos
Albușurile se bat spumă, se adaugă zahărul și se încorporează fulgii de cocos. Se coace 20 de minute la 200°C și se lasă la răcit.

Crema de budincă
Se fierbe laptele cu zahărul și budinca până se îngroașă. După răcire completă, se încorporează în untul mixat spumă.

Glazura
Se pun toate ingredientele într-un vas și se fierb la foc mic aproximativ 20 de minute, până se îngroașă ușor.

Asamblare
Pe un platou se așază blatul de pandișpan, se întinde crema de budincă, apoi se așază blatul cu cocos. La final se toarnă glazura caldă și se lasă prăjitura la frigider câteva ore.

Sfaturi utile

  • Pentru un gust mai intens, poți folosi ciocolată cu peste 70% cacao.

  • Glazura capătă un plus de aromă dacă adaugi câteva picături de esență de rom.

  • Este mai gustoasă a doua zi, după ce straturile s-au întrepătruns.

More Similar Posts

Most Viewed Posts