Prăjitură cu blat de mac, cremă de vanilie și vișine – un desert deosebit
Această prăjitură îmbină perfect textura ușor crocantă a macului cu finețea cremei de vanilie și prospețimea stratului acrișor de vișine. Este ideală pentru sărbători, dar și pentru momentele când vrei să răsfeți familia cu un desert special.
Ingrediente
Pentru blat cu mac:
-
5 ouă
-
200 g zahăr
-
50 g mac nemăcinat
-
140 g făină
-
2 lingurițe ulei
-
1 linguriță praf de copt
-
2 linguri apă
Pentru crema de vanilie:
-
5 gălbenușuri
-
500 ml lapte
-
100 g zahăr
-
2 plicuri zahăr vanilat
-
70 g făină
-
250 g unt
Pentru jeleul de vișine:
-
700 g vișine din compot (fără sâmburi)
-
2 plicuri gelatină pentru tort cu aromă de vișine
-
150 ml apă călduță
Mod de preparare
Blatul cu mac
Bate albușurile cu un praf de sare până obții o spumă fermă. Separat, combină gălbenușurile cu zahărul, uleiul și apa. Încorporează făina cernută amestecată cu praful de copt, adaugă macul, apoi albușurile spumă. Toarnă compoziția într-o tavă unsă și tapetată, coace la 180°C timp de 30 minute și lasă să se răcească. Taie blatul în două foi egale.
Crema de vanilie
Amestecă gălbenușurile cu zahărul, zahărul vanilat, făina și laptele. Fierbe la foc mic, amestecând continuu, până obții o cremă groasă. După răcire, încorporează în untul bătut spumă.
Jeleul de vișine
Scurge vișinele și păstrează sucul. Amestecă sucul cu apa și adu la punctul de fierbere, apoi adaugă gelatina pentru tort, amestecând până se dizolvă. Lasă să se răcorească puțin, apoi adaugă vișinele.
Asamblarea
Pe prima foaie de blat întinde crema, apoi jeleul de vișine. Acoperă cu a doua foaie și glazurează cu ciocolată topită.
Variantă: Poți înlocui gelatina pentru tort cu budincă de vanilie preparată în sucul de vișine și îndulcită cu 5 linguri zahăr, apoi adăugate vișinele.