Prăjitură cu cocos și caramel – desertul cremos cu blat de cacao și biscuiți

Prăjitură cu cocos și caramel – desertul cremos cu blat de cacao și biscuiți

Prăjitură cu cocos și caramel – un desert stratificat, cremos și cu gust intens

Deserturile cu straturi sunt printre cele mai apreciate pentru ocazii speciale. Dacă îți plac combinațiile de texturi și arome, prăjitura cu cocos și caramel îți va cuceri gusturile. Are blat pufos de cacao, cremă fină de vanilie, biscuiți crocanți și un strat delicios de caramel. Iar după câteva ore la rece, devine și mai gustoasă.


Ingredientele necesare

Pentru blat:

  • 6 ouă

  • 180 g zahăr

  • 160 g făină

  • 30 g cacao

  • 1 linguriță praf de copt

  • 120 ml ulei

Pentru însiropare:

  • 180 ml ceai negru concentrat (răcit)

Pentru cremă:

  • 2 plicuri de budincă de vanilie (fără zahăr)

  • 2 linguri rase de amidon de porumb

  • 850 ml lapte

  • 180 g zahăr

  • 300 g unt (moale)

  • 100 g fulgi de cocos

Straturi suplimentare:

  • 400 g biscuiți simpli

  • 1 conservă (aprox. 400 g) de cremă de caramel

Pentru decor:

  • 500 ml smântână pentru frișcă (36% grăsime)

  • 2 linguri de zahăr pudră

  • 1 plic întăritor pentru frișcă

  • 50 g fulgi de cocos


Cum prepari blatul

Bate ouăle cu zahărul până se formează o compoziție spumoasă și deschisă la culoare. Adaugă uleiul și amestecă ușor. Cerne făina împreună cu cacaoa și praful de copt, apoi încorporează-le în amestec. Toarnă compoziția într-o tavă (aproximativ 21×26 cm) tapetată cu hârtie de copt și coace la 180°C timp de 25 de minute. După ce s-a răcit complet, taie blatul în două părți egale, pe orizontală.


Crema fină cu cocos

Pune 500 ml lapte la fiert, împreună cu zahărul. Între timp, amestecă praful de budincă și amidonul în restul de lapte (350 ml). Toarnă peste laptele fierbinte și fierbe amestecul până se îngroașă, amestecând constant. Lasă crema la răcit cu o folie alimentară direct pe suprafață.

Separat, bate untul moale până devine cremos și adaugă treptat budinca răcită. La final, adaugă fulgii de cocos și amestecă bine. Obții o cremă fină, perfectă pentru stratificare.


Asamblarea prăjiturii

Pune prima jumătate de blat în tavă și insiropează-l cu ceaiul rece. Întinde jumătate din crema de budincă cu cocos. Adaugă un strat uniform de biscuiți, apoi întinde toată crema de caramel din conservă peste ei. Continuă cu un al doilea strat de biscuiți și restul de cremă de budincă. La final, adaugă cel de-al doilea blat și insiropează-l cu restul de ceai.


Decorul

Bate frișca rece împreună cu zahărul pudră și întăritorul până capătă consistență fermă. Întinde frișca peste prăjitură, apoi creează un model decorativ cu o spatulă sau furculiță. Presară fulgii de cocos pentru un aspect festiv.


Răbdarea face diferența

Pune prăjitura la frigider pentru cel puțin 6 ore. Cel mai bine e să o lași peste noapte. Astfel, aromele se întrepătrund, iar straturile se așează perfect. Este un desert fin, echilibrat, și foarte versatil – merge de minune la mese festive, aniversări sau chiar și în weekend, ca răsfăț special.

More Similar Posts

Most Viewed Posts