Prăjitură cu caramel și vanilie – desert fin pentru ocazii speciale

Prăjitură cu caramel și vanilie – desert fin pentru ocazii speciale

Prăjitură cu caramel și vanilie – un desert clasic cu gust rafinat

Pentru cei care își doresc un desert echilibrat, aromat și cu texturi diverse, această prăjitură cu caramel și vanilie este alegerea ideală. Are un blat pufos cu nucă, o cremă catifelată, caramel cald și o glazură lejeră – un trio care aduce o notă festivă oricărei mese. Prepararea necesită puțină răbdare, dar rezultatul merită din plin.


Ingrediente

Blat:

  • 7 ouă

  • 7 linguri zahăr

  • 7 linguri făină

  • 7 linguri nuci măcinate

  • 1 plic praf de copt

Cremă:

  • 3 gălbenușuri

  • 200 g zahăr

  • 1 plic zahăr vanilat

  • 300 ml lapte

  • 3 linguri făină

  • 250 g unt

Caramel:

  • 200 g zahăr

  • 50 g unt

Glazură:

  • 3 albușuri

  • 200 g zahăr

Decor:

  • Ciocolată rasă


Prepararea blatului

Se bat ouăle cu zahărul până când compoziția devine spumoasă și își dublează volumul. Se încorporează ușor făina, nucile măcinate și praful de copt. Compoziția se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (25×35 cm) și se coace la 180°C timp de 20 de minute. După răcire, blatul se taie pe orizontală, formând două foi.


Crema de vanilie

Gălbenușurile se bat cu zahărul și zahărul vanilat până devin deschise la culoare. Se adaugă treptat laptele și făina, apoi amestecul se pune pe baie de aburi și se amestecă până se îngroașă. După răcire, se încorporează în untul mixat spumos.


Prepararea caramelului

Zahărul se topește într-o cratiță, amestecând constant, până capătă o culoare arămie. Se adaugă untul și se amestecă bine până la omogenizare.


Asamblarea

Blaturile se însiropează cu caramelul cald și se lasă puțin la răcit. Se întinde jumătate din cremă peste primul strat, se așază cel de-al doilea blat și se distribuie uniform restul de cremă deasupra și pe margini.


Glazura

Albușurile se bat cu zahărul pe baie de aburi până se obține o bezea lucioasă și stabilă. Se întinde peste prăjitură și se decorează cu ciocolată rasă.


Servire

Păstrează prăjitura la rece câteva ore pentru ca aromele să se îmbine. Se porționează ușor și se servește cu încredere, fie la ocazii speciale, fie ca desert de weekend. Gustul său rafinat o transformă într-un favorit garantat.

More Similar Posts

Most Viewed Posts