Pasca tradițională cu brânză dulce și stafide – desertul clasic al Paștelui

Pasca tradițională cu brânză dulce și stafide – desertul clasic al Paștelui

Pasca tradițională cu brânză dulce și stafide – un gust care aduce acasă sărbătoarea

Fiecare sărbătoare pascală aduce cu ea mirosul inconfundabil al pascăi coapte în cuptor. Este un desert pe care generații întregi l-au pregătit și savurat, în familie, în tihna dimineților de Paște. Rețeta de mai jos te va ajuta să obții o pască fragedă, cu umplutură cremoasă și aromă fină de vanilie și citrice.


Ingrediente pentru o tavă rotundă (22-24 cm)

Pentru aluat:

  • 300 g făină

  • 150 g unt rece (minim 82% grăsime)

  • 100 g zahăr pudră

  • 1 ou

  • 1 lingură smântână

  • Un praf de sare

  • Coaja rasă de la o lămâie

Pentru umplutură:

  • 750 g brânză de vaci bine scursă (ideal mai grasă)

  • 150 g zahăr

  • 3 ouă

  • 1 linguriță extract de vanilie

  • 100 g smântână fermentată sau iaurt grecesc

  • 100 g stafide hidratate (în rom sau esență de rom)

  • 1 lingură griș

  • Coaja rasă de portocală sau lămâie

  • 1-2 linguri de făină (doar dacă brânza este mai umedă)

Pentru decor (opțional):

  • Zahăr pudră

  • Felii de portocală confiata

  • Chipsuri de fructe sau fulgi de ciocolată


Pregătirea aluatului fraged

Într-un bol încăpător, pune făina, zahărul pudră, un praf de sare și coaja de lămâie. Adaugă untul rece, tăiat cuburi, și frământă rapid cu vârful degetelor până obții un amestec nisipos.

Încorporează oul și lingura de smântână, frământând doar cât să formezi un aluat compact. Nu insista prea mult – secretul este să rămână fraged. Înfășoară aluatul în folie alimentară și pune-l la frigider pentru 30 de minute.


Prepararea umpluturii de brânză

Într-un vas mare, amestecă brânza de vaci cu zahărul, extractul de vanilie, coaja rasă și smântâna. Adaugă ouăle pe rând, apoi grișul și, dacă e cazul, făina. La final, încorporează stafidele bine scurse. Dacă vrei, poți adăuga și bucăți de ciocolată pentru o notă modernă.


Asamblarea

Scoate aluatul de la rece și întinde-l într-o foaie subțire. Tapetează cu el o formă rotundă, inclusiv pereții laterali. Toarnă umplutura de brânză și niveleaz-o cu o spatulă.

Poți decora cu fâșii de aluat în formă de grilaj sau o poți coace simplu, pentru un aspect rustic.


Coacere

Preîncălzește cuptorul la 170°C. Coace pasca timp de 60–70 de minute, până când devine ușor aurie și fermă la atingere. După ce s-a copt, las-o să se răcească complet în formă, apoi pune-o la frigider cel puțin 4 ore – cel mai bine peste noapte.

Decor și servire

Presară zahăr pudră deasupra și, dacă vrei un aspect mai festiv, adaugă felii de portocală confiată sau alte decorațiuni. Servește rece, tăiată în felii generoase.

„Aceasta pasca este combinatia perfecta intre traditie si rafinament – frageda, aromata si cu o umplutura divin de cremoasa!”

More Similar Posts

Most Viewed Posts