Astăzi îți propun o reinterpretare spectaculoasă a negresei clasice, îmbogățită cu mere suculente caramelizate și o cremă fină de vanilie. O combinație de arome și texturi care te va cuceri de la prima îmbucătură!
Ingrediente necesare:
Pentru blat:
- 150 g unt
- 200 g făină
- 125 g ciocolată neagră
- 150 g zahăr
- 3 ouă
- 50 ml lapte
- 100 g zahăr pudră
- 2 linguri cafea solubilă
- 1 plic praf de copt
Pentru umplutura de mere:
- 1 kg mere
- 3 linguri zahăr (sau după gust)
- 1 linguriță scorțișoară
- 2 cuburi de unt
- Zeama de la jumătate de lămâie
- 3-4 linguri nucă măcinată
Pentru crema de vanilie:
- 400 ml lapte
- 4 gălbenușuri
- 4 linguri făină
- 150 g zahăr
- 2 fiole esență de vanilie
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 pachet unt
Mod de preparare:
1. Blatul negresei:
- Mixează untul cu zahărul până devine cremos.
- Topește ciocolata împreună cu laptele și cafeaua la bain-marie, apoi lasă să se răcească puțin. Adaugă acest amestec peste untul frecat cu zahăr.
- Adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare.
- Încorporează făina cernută împreună cu praful de copt. Amestecă ușor pentru a păstra textura aerată.
- Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace la 180°C timp de 35-40 de minute. Lasă blatul să se răcească complet, apoi taie-l în trei straturi egale.
2. Umplutura de mere:
- Curăță și rade merele.
- Într-o tigaie, caramelizează zahărul, apoi adaugă untul și merele.
- Gătește-le la foc mediu, amestecând constant, până când merele devin moi și suculente. Adaugă scorțișoara, zeama de lămâie și nuca măcinată. Lasă amestecul să se răcească.
3. Crema de vanilie:
- Într-un bol, amestecă gălbenușurile cu zahărul, făina și puțin lapte rece.
- Fierbe restul de lapte, apoi toarnă-l încet peste amestecul de gălbenușuri, amestecând continuu.
- Pune compoziția pe foc mic și gătește până se îngroașă ca o budincă. Adaugă esența de vanilie și zahărul vanilat, apoi lasă crema să se răcească.
- Mixează untul până devine pufos și încorporează-l în crema răcită.
4. Asamblarea prăjiturii:
- Așază prima foaie de blat pe un platou și întinde uniform umplutura de mere.
- Adaugă al doilea strat de blat, apoi crema de vanilie.
- Completează cu ultima foaie de blat și presară zahăr pudră deasupra sau decorează după preferințe.
5. Finalizare:
Lasă prăjitura la frigider pentru 2-3 ore înainte de servire, pentru ca straturile să se așeze și aromele să se întrepătrundă.
Concluzie:
Această negresă cu mere și cremă de vanilie combină dulceața intensă a blatului de ciocolată cu prospețimea fructelor și finețea cremei. E un desert spectaculos care va cuceri pe oricine! Poftă bună!