Azi vă povestesc cum să pregătiți un baigli delicios, o rețetă ungurească care va aduce un plus de savoare pe masa de sărbătoare. E simplu, dar rezultatul e wow!
Ingrediente pentru aluat (4 baigli):
- 1 kg făină
- 400 g unt
- 2 gălbenușuri
- 250 ml lapte (+/- 3 lingurițe, după nevoie)
- 100 g zahăr pudră
- 20 g drojdie proaspătă
- 1 linguriță sare
Ingrediente pentru umplutura de nucă (2 baigli):
- 500 g nuci mărunțite (și câteva bucăți mai mari)
- Coaja rasă de la 2 lămâi și 1 portocală
- 1 lingură scorțișoară
- 80-100 g stafide
- 3 linguri zahăr vanilat
- 150 ml apă fierbinte
- 10 cuișoare
- 300 g zahăr
Ingrediente pentru umplutura de mac (2 baigli):
- 500 g mac măcinat
- Coaja rasă de la 2 portocale și 1 lămâie
- 1 lingură scorțișoară
- 3 linguri zahăr vanilat
- 150 ml apă fierbinte
- 10 cuișoare
- 300 g zahăr
Preparare:
- Pentru aluat, dizolvăm drojdia în lapte la temperatura camerei și adăugăm gălbenușurile. Lasă-le să stea un pic.
- Cernem făina, adăugăm zahărul pudră, sarea și amestecăm. Tăiem untul în bucăți mici și îl adăugăm în făină, amestecând până devine nisipos.
- Combinăm amestecul de lapte cu făina și frământăm până nu se mai lipește. Apoi, împărțim aluatul în 4 părți egale, le învelim în folie și le dăm la frigider pentru o oră.
Pentru umplutura de nucă:
- Fierbem apa cu zahărul, adăugăm cuișoarele și lăsăm să fiarbă 8-10 minute. Scoatem cuișoarele.
- Amestecăm nucile, stafidele, scorțișoara, zahărul vanilat și coaja de citrice.
- Adăugăm siropul fierbinte treptat, până când umplutura are o consistență nici prea moale, nici prea tare.
Pentru umplutura de mac:
- Preparăm siropul ca la nuci.
- Combinăm macul cu scorțișoara, zahărul vanilat și coaja de citrice. Adăugăm mai mult sirop pentru o consistență cremoasă.
Asamblare:
- Întindem fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi subțire. Punem umplutura, lăsând marginile libere, și rulăm.
- Ungem fiecare rulou cu gălbenuș și îl dăm la frigider 30 de minute, apoi ungem din nou și dăm înapoi la frigider încă 20 de minute.
- Înainte de coacere, ungem cu albuș și înțepăm cu o scobitoare. Lăsăm la temperatura camerei 20 de minute.
Coacere:
- Coacem baigli în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius timp de 35-40 minute.
Și gata! Acum e momentul să tăiem și să savurăm acest deliciu. Se păstrează bine și e perfect pentru orice ocazie specială. Poftă bună!