Animale

Tragedie pe un câmp de sorg: 50 de vaci au murit în câteva minute

Tragedie pe un câmp de sorg: 50 de vaci au murit în câteva minute

Recent, o întâmplare șocantă a avut loc într-o localitate din provincia Cuneo, Piemont. Pe data de 7 august, Giacomino Olivero, un fermier cunoscut pentru creșterea bovinelor din rasa Piemonteză, a dus cele 160 de vaci ale sale la păscut pe un câmp de sorg, situat la doar un kilometru de grajdurile lor, în Sommariva del Bosco.

Totul părea normal până când, după câteva minute de păscut, animalele au început să prezinte simptome severe de intoxicație. Aproximativ 50 de vaci au fost afectate, manifestând tremurături, sufocare și colaps. Martorii oculari au relatat că animalele „au căzut precum muștele”, iar cauza acestei tragedii pare a fi legată de consumul unei cereale care, în condiții de secetă, devine toxică pentru animalele rumegătoare.

Sorgul, deși este o plantă valoroasă și rezistentă la secetă, poate deveni periculos în anumite condiții climatice. Temperaturile ridicate și lipsa de apă pot determina dezvoltarea unor toxine în plantă, care o transformă într-o hrană letală pentru animale. Experții suspectează că sorgul consumat de vaci a produs cianură de hidrogen, o substanță extrem de toxică pentru acestea.

La momentul actual, se efectuează analize detaliate atât asupra plantelor de sorg, cât și asupra cadavrelor animalelor, pentru a identifica cu exactitate cauza morții acestora. Sorgul, originar din Africa de Est, este apreciat pentru capacitatea sa de a crește în soluri mai puțin fertile și pentru adaptabilitatea sa la condiții climatice extreme. Însă, cum subliniază și fermierul Olivero, în condiții de secetă, această cultură poate deveni un pericol pentru animalele rumegătoare.

Elia Dalmasso, președintele asociației crescătorilor de bovine ARA din regiunile Piemont și Liguria, a exprimat profunda tristețe și șocul comunității agricole în fața acestei tragedii neașteptate. Chiar dacă fermierii sunt conștienți de riscurile asociate cu culturile de sorg și porumb în perioadele de secetă, nimeni nu s-a așteptat la o consecință atât de devastatoare.

În așteptarea rezultatelor analizelor, comunitatea agricolă și autoritățile colaborează pentru a înțelege mai bine circumstanțele acestei tragedii și pentru a lua măsuri preventive pentru viitor. Acest incident tragic evidențiază vulnerabilitatea agriculturii în fața schimbărilor climatice și subliniază importanța monitorizării atente a culturilor agricole. Este o lecție dureroasă despre necesitatea precauției și a vigilenței într-un mediu agricol din ce în ce mai imprevizibil.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts