Animale

De ce câinele și pisica mănâncă iarbă? Răspunsuri de la experți

De ce câinele și pisica mănâncă iarbă? Răspunsuri de la experți

Mulți dintre iubitorii de animale observă că prietenii lor patrupezi, fie câini, fie pisici, au obiceiul de a rupe și consuma fire de iarbă. Aceasta poate fi din grădină, din ghivece special plantate pentru ei sau chiar din plantele ornamentale din casă. Dar este acest comportament benefic pentru animalele noastre? Ce înseamnă acest obicei și cum putem dezvăța animalele de companie să nu mai mănânce iarbă?

Unul dintre principalele motive pentru care câinii consumă iarbă este comportamentul instinctual. „În trecut, lupii și alte canide sălbatice consumau iarbă pentru a obține nutrienți suplimentari și pentru un aport adecvat de fibre.” Chiar dacă au fost domesticite, câinii păstrează încă acest comportament ancestral.

Uneori, câinii și pisicile mănâncă iarbă pentru a-și rezolva problemele digestive, cum ar fi indigestia sau constipația. Iarba funcționează ca un laxativ natural, facilitând eliminarea materiilor nedigerate din tractul gastrointestinal. Deși consumul de iarbă este adesea asociat cu voma, specialiștii nu au stabilit clar dacă aceasta apare din cauza iritației gastrice produse de iarba ingerată sau dacă animalul consumă iarba tocmai pentru a-și induce voma.

Alimentația de dimineață

„Medicii recomandă o porție mică de mâncare dimineața imediat ce câinele și pisica s-au trezit.” Astfel, bila nu va mai irita mucoasa gastrică, pentru că în stomac există deja mâncare, eliminând disconfortul.

De asemenea, animalele de companie pot consuma iarbă atunci când au o dietă deficitară, lipsită de vitamine, minerale sau alți nutrienți esențiali. Consumul de iarbă le ajută la digestie și defecare, datorită conținutului bogat în fibre, vitamine și minerale. Dacă dieta câinelui nu este echilibrată, acesta poate recurge la iarba pentru a-și satisface necesitățile nutriționale.

Beneficiile fibrelor

Fibrele sunt esențiale pentru sănătatea sistemului digestiv al câinilor, ajutând la prevenirea constipației. Consumul de iarbă poate fi benefic în reglarea tranzitului intestinal și menținerea sănătății generale a sistemului digestiv.

Pentru a asigura un mediu sigur în grădină sau în timpul plimbărilor, este important să identificăm și să evităm plantele periculoase. Ingestia de iarbă poate cauza iritații ale tractului digestiv sau probleme dentare.

Curiozitatea și plictiseala

Un alt motiv pentru care câinii mănâncă iarbă este plictiseala sau curiozitatea. Câinilor și pisicilor le place să exploreze mediul și să mestece diverse obiecte, iar ierburile sunt o sursă de distracție și stimulare a simțurilor olfactive și gustative. Totuși, acest comportament poate fi periculos, deoarece unele plante sunt toxice pentru animale.

Este esențial să facem diferența între mâncatul ocazional de iarbă și pica – comportamentul compulsiv de a consuma substanțe nealimentare.

Dacă observi că animalul tău mănâncă iarbă frecvent și prezintă simptome precum vărsături frecvente, diaree, pierderea apetitului sau letargie, este crucial să consulți un medic veterinar pentru o evaluare și tratament adecvat. Aceste simptome pot indica probleme digestive sau alte probleme de sănătate.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts