Religie

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul – 29 August, traditii si obiceiuri si rugaciuni

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul - 29 August, traditii si obiceiuri si rugaciuni

In fiecare an pe data de 29 August este praznuita Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, sarbatoare care incheie anul bisericesc. Data de 29 August a ramas pentru biserica si credinciosi o zi foarte importanta de post si de rugaciune, zi care este asemanata de unele persoane si credinciosi si cu Vinerea Patimilor si se spune ca dupa cum se posteste in fiecare vineri, ca si ziua in care Domnul Iisus Hristos a fost rastignit, tot asa trebuie sa postim si in ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul.

Cine a fost Sfantul Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul a fost fiul preotului Zaharia si a Elisabetei si a fost nascut pe 24 Iunie in cetatea Orini, cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus (conform crestinortodox.ro). Sfantul Ioan Botezatorul s-a retras in pustiu unde a dus o viata infranata, lipsita de pacat pana atunci cand a primit o porunca si anume aceea de a incepe sa predice astfel rolul Sfantului Ioan Botezatorul a fost de a pregati poporul pentru venirea domnului Iisus Hristos cat si de a-L arata lumii ca si Mesia, Fiul lui Dumnezeu.

Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

Din Evanghelie se arata faptul ca la un ospat care a avut loc cu ocazia zilei de nastere, Irod a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul la cererea Irodiadei dupa ce Ioan il mustrase pe Irod asupra faptului ca a trait nelegiuit cu Irodiada (sotia fratelui sau). La acel moment Sfantul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod. Capul Sfantului Ioan a avut o istorie aparte (dupa traditia Bisericii). A fost de trei ori pierdut si de trei ori aflat.

Iata cateva traditii si obiceiuri pentru data de 29 August – Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

Din popor s-au creat anumite traditii, obiceiuri si superstitii pe care credinciosii le respecta in semn de credinta si respect

  • Pe 29 August nu se foloseste cutitul (totul se rupe cu mana pe cat este posibil)
  • Tot in popor se vorbea si de inceperea unui post numit „de la cruce pana la cruce”, care dura pana pe 14 Septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci), post neconsemnat in calendarul crestin, post ce avea rolul de a-i curati pe cei care au savarsit omoruri si pacate grave.
  • Nu se mananca fructe si legume cu forma rotunda (de exemplu pepene), acestea nu sunt prevazute in regulile bisericii si sunt considerate superstitii
  • Nu se consuma varza (se spune ca Sfantului Ioan i s-a taiat capul pe o varza de 7 ori si a inviat)
  • Un obicei care este foarte respectat este tinerea postului negru pe data de 29 August

Rugaciune care se spune cu ocazia zilei de 29 August – Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul

„Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde. Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi. Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac. Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!”

 

Tags: , , , ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts