Religie

Înălțarea Sfintei Cruci – Tradiții și obiceiuri pe 14 septembrie

Înălțarea Sfintei Cruci – Tradiții și obiceiuri pe 14 septembrie

Înălțarea Sfintei Cruci – Sărbătoarea care anunță începutul toamnei

Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită anual pe 14 septembrie, este un moment important în calendarul creștin ortodox, marcând finalul verii și începutul toamnei. Cunoscuta și sub denumirea de Ziua Crucii, această sărbătoare este văzută de credincioși ca momentul în care natura se pregătește de odihnă, iar insectele și reptilele se retrag în pământ.

Semnificația religioasă a sărbătorii

Această zi este legată de două evenimente majore în istoria creștinismului. Primul eveniment s-a petrecut în anul 335, când episcopul Macarie al Ierusalimului a ridicat Crucea pe care a fost răstignit Iisus, în fața poporului, după ce aceasta a fost descoperită de Împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin cel Mare. Conform tradiției, crucea a fost identificată după ce a înviat o femeie decedată, când a fost atinsă de aceasta.

Cel de-al doilea eveniment s-a petrecut în anul 629, când Împăratul bizantin Heraclius a recuperat Crucea din Persia, unde fusese dusă după cucerirea Ierusalimului de către împăratul persan Hosroe. Crucea a fost adusă înapoi și reașezată în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Tradițiile și obiceiurile de Ziua Crucii

În această zi, credincioșii respectă post și se abțin de la muncile grele, cum ar fi lucrul la câmp, spălatul sau cusutul. În comunitățile rurale, viile și butoaiele de vin sunt sfințite, iar ultimii struguri din vie sunt lăsați păsărilor, un gest simbolic cunoscut sub numele de „strugurii lui Dumnezeu”.

Plantele medicinale precum busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul sunt sfințite la biserică în această zi, acestea fiind considerate capabile să protejeze oamenii și animalele de boli și necazuri. De asemenea, există credința că de Ziua Crucii nu se consumă usturoi, prune sau nuci.

În unele zone, sărbătoarea este asociată cu prognoze meteorologice populare. Se spune că dacă cocorii pleacă spre țările calde în această zi, urmează o răcire a vremii, iar dacă tună, toamna va fi una lungă.

Rugăciunea Înălțării Sfintei Cruci

„Să învie Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară, cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară diavolii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii și zic cu veselie.

Bucură-te, Preacinstita și de viață purtătoare Cruce a Domnului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos, și S-a pogorât la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe tine, Cinstita Crucea Sa, spre alungarea a tot pizmasul.

Îngrădește-mă, acoperă-mă și mă păzește, Doamne, cu puterea Cinstitei și de viață purtătoarei Tale Cruci, depărtând de la mine tot răul!

În mâinile Tale, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, îți încredințez sufletul meu, păzește-mă, binecuvântează-mă, miluiește-mă după mare mila Ta și după mulțimea îndurărilor Tale și viață veșnică îmi dăruiește. Amin (de trei ori).”

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts