Nu se spală vineri, 27 septembrie! Este sărbătoare în calendar – Sfântul Antim Ivireanul
Anual, pe data de 27 septembrie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Antim Ivireanul, o figură importantă din istoria creștinismului românesc. În această zi de sărbătoare, credincioșii sunt îndemnați să nu facă treabă casnică și să dedice timpul rugăciunii și meditației. În special, se recomandă rostirea unei rugăciuni pentru pacea în lume și izbăvirea de necazuri.
Sărbători religioase 27 septembrie 2024
- Ortodoxe: Sf. Antim Ivireanul
- Greco-catolice: Sf. m. Calistrat și cei împreună cu el; Sf. Vincențiu de Paul
- Romano-catolice: Sf. Vincenţiu de Paul, pr.
Cine a fost Sfântul Antim Ivireanul?
Sfântul Antim Ivireanul s-a născut în anul 1650 în Georgia. După ce țara sa a scăpat de sub ocupația otomană, acesta a dobândit o educație deosebită, învățând caligrafia, pictura, sculptura și limbile greacă, arabă și turcă. Datorită talentelor sale, a fost invitat de domnitorul Constantin Brâncoveanu în Țara Românească, unde a devenit conducătorul tipografiei de la București și, mai târziu, egumen al Mănăstirii Snagov, unde a fondat o nouă tipografie.
Mai târziu, a fost numit episcop al Râmnicului, iar ulterior mitropolit al Țării Românești. Sfântul Antim Ivireanul a contribuit semnificativ la dezvoltarea culturii românești, tipărind 63 de cărți în diverse limbi, dintre care 22 în română și multe altele în greacă, slavonă și arabe. Didahiile sale (28 de predici rostite la sărbători importante) sunt considerate unele dintre cele mai frumoase texte scrise în limba română.
În ciuda contribuțiilor sale culturale și religioase, Sfântul Antim a fost acuzat că ar fi complotat împotriva lui Nicolae Mavrocordat și a otomanilor, ceea ce a dus la arestarea și exilarea sa pe Muntele Sinai. În drum spre locul exilului, turcii l-au ucis, iar trupul său a fost aruncat în râul Tungia.
Rugăciune către Sfântul Antim Ivireanul pentru pace și mântuirea sufletului
Credincioșii care doresc să își arate devotamentul față de Sfântul Antim Ivireanul pot rosti o rugăciune specială în această zi sfântă:
„Cel ce din pruncie ai fost vas ales al Sfântului Duh şi asemeni părintelui Avraam ai fost înstrăinat de patria ta, alesule iconom al tainelor dumnezeieşti, Sfinte Ierarhe Antime, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să mântuiască pe cei ce te laudă pe tine.”
Slujitor binecredincios ai fost al Marelui Arhiereu şi păstor ai fost rânduit în Sfânta Biserică a Ţării Româneşti; iar turma ta păstorind-o cu toiagul smereniei şi al iubirii, pildă te-ai făcut tuturor şi ca o lumină pe toţi i-ai călăuzit spre Hristos, de Dumnezeu fericite, Sfinte Ierarhe Antime.
Doamne, Cel ce în vremurile cele mai de pe urmă ai arătat luminător pe bineplăcutul Tău Ierarh Antim, pentru rugăciunile lui izbăveşte de ispitele şi răutăţile vrăjmaşilor Sfânta Biserică şi întreg poporul Tău.
Cu un glas te lăudăm credincioşii pe tine, părintele nostru Antime, cel ce ai primit de la Hristos jugul păstoririi oilor celor cuvântătoare şi cârmuirea Sfintei Sale Biserici. Deci, precum în viaţa cea pământească mişcat fiind de dragoste pentru popor mijlocitor ai fost pentru turma ta, aşa şi acum, în Biserica cea Biruitoare din Ceruri aflându-te şi de privirea feţei lui Hristos veselindu-te, roagă-te să se mântuiască sufletele noastre.”
Această rugăciune poate fi rostită pentru a cere pace în lume, mântuirea sufletului și izbăvirea de necazuri. Credincioșii sunt îndemnați să își petreacă ziua de 27 septembrie în liniște, evitând activitățile casnice, precum spălatul hainelor, pentru a onora această sărbătoare importantă din calendarul creștin-ortodox.