Înălțarea Sfintei Cruci: Rugăciunea care aduce iubirea și norocul în viața ta
În fiecare an, pe 14 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci, o zi de mare însemnătate spirituală. În această zi, credincioșii își amintesc de crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, un simbol profund al sacrificiului și al mântuirii. Sărbătoarea este precedată de un post aspru, care începe chiar din seara zilei de 13 septembrie. Conform tradiției, rugăciunea spusă în ajunul sărbătorii are puterea de a aduce iubirea și norocul înapoi în viața celui care o rostește cu credință.
Legătura dintre Sfânta Cruce și Împărăteasa Elena
Tradiția creștină ne spune că aflarea Sfintei Cruci este strâns legată de Sfânta Împărăteasă Elena, mama Împăratului Constantin cel Mare. Împărăteasa a ordonat căutarea crucii adevărate pe care a fost răstignit Mântuitorul. O poveste binecunoscută din tradiția bisericească spune că, pentru a afla care dintre crucile descoperite este cea a lui Hristos, patriarhul Macarie a pus să fie atinsă de acestea o femeie moartă. Minunea s-a întâmplat când femeia a revenit la viață, atingându-se de cea de-a treia cruce, recunoscută astfel drept crucea lui Iisus.
După acest miracol, patriarhul a ordonat ca Sfânta Cruce să fie înălțată pe un loc înalt, astfel încât toți credincioșii să o poată vedea și cinsti.
Rugăciunea Crucii – Puterea vindecătoare
O rugăciune specială legată de această sărbătoare este cea care se rostește în ajun, pe 13 septembrie. Aceasta este considerată una dintre cele mai puternice rugăciuni, aducând alinare, protecție și noroc celor care o spun cu credință:
„Sa invie Dumnezeu si sa se risipeasca vrajmasii Lui si sa fuga de la fata Lui cei ce-L urasc pe Dansul. Sa piara, cum piere fumul, cum se topeste ceara de fata focului, asa sa piara diavolii de la fata celor ce-L iubesc pe Dumnezeu si se insemneaza cu semnul Crucii si zic cu veselie.
Bucura-te, Preacinstita si de viata purtatoare Cruce a Domnului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a rastignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos, si S-a pogorat la iad si a calcat puterea diavolului si te-a daruit noua pe tine, Cinstita Crucea Sa, spre alungarea a tot pizmasul.
Ingradeste-ma, acopera-ma si ma pazeste, Doamne, cu puterea Cinstitei si de viata purtatoarei Tale Cruci, departand de la mine tot raul!
In mainile Tale, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, Iti incredintez sufletul meu, pazeste-ma, binecuvinteaza-ma, miluieste-ma dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale si viata vesnica imi daruieste. Amin (de trei ori).”
Postul din ajunul Înălțării Sfintei Cruci
Deși sărbătoarea are cruce roșie în calendar, Înălțarea Sfintei Cruci este marcată printr-un post strict. Pe 13 septembrie, la asfințit, se începe postul, iar în ziua de 14 septembrie, credincioșii trebuie să se abțină de la consumul de alimente de dulce. Acest post simbolizează respectul față de patimile îndurate de Mântuitorul Hristos pe cruce și este un moment de reculegere profundă.
Este de menționat că, de obicei, în zilele de sărbătoare cu cruce roșie, creștinii au dezlegare la pește, însă în cazul acestei sărbători, chiar dacă este marcată cu cruce roșie, postul rămâne aspru. Credincioșii care țin acest post și se roagă cu sinceritate se spune că vor avea parte de sănătate, liniște sufletească și înțelegere în viață.
Semnificația spirituală a Sfintei Cruci
Crucea este un simbol puternic al credinței creștine, legat direct de sacrificiul suprem al lui Hristos pentru mântuirea omenirii. În această zi, semnul crucii capătă o importanță deosebită, fiind considerat o protecție împotriva răului și o sursă de binecuvântare. Înălțarea Sfintei Cruci ne reamintește de puterea jertfei și a credinței, iar rugăciunile spuse cu inimă deschisă sunt cele care aduc cele mai mari binecuvântări.
Credincioșii care respectă cu strictețe postul și rugăciunea de Înălțarea Sfintei Cruci se bucură de sănătate și bunăstare spirituală. Această sărbătoare este o ocazie de a ne apropia de Dumnezeu și de a reflecta asupra semnificației profunde a crucii în viața noastră.