Stiai ca?

Moartea: O Iluzie Generată de Conștiința Noastră?

Moartea: O Iluzie Generată de Conștiința Noastră?

Deși pare greu de crezut, un cercetător susține că moartea nu este reală, ci doar o iluzie generată de conștiința noastră. Robert Lanza, profesor la Universitatea Wake Forest, explorează această teorie în cartea sa „Biocentrismul”. El argumentează că viața nu se sfârșește odată cu moartea corpului fizic și că aceasta poate continua într-un univers în care spațiul și timpul nu există.

Energia Vieții și Universurile Paralele

Lanza, cunoscut pentru implicarea sa în clonarea primilor embrioni umani în 2011, promovează ideea că energia care susține activitatea creierului nu dispare odată cu moartea fizică. Aceasta ar putea trece într-un alt univers, susținut de conceptul de universuri paralele. El explică: „În esență, moartea este ceva pe care am fost învățați să-l acceptăm, dar, în realitate, aceasta există doar în mintea noastră.”

Teoria biocentrismului sugerează că există multiple realități, fiecare susținută de diferite niveluri de conștiință. Aceasta este similară cu ipoteza universurilor paralele, care presupune existența unui număr infinit de universuri, fiecare cu variații diferite ale oamenilor și situațiilor.

Percepția și Realitatea Morții

Lanza afirmă că, dacă cineva crede în moarte de-a lungul vieții, își va crea o realitate post-mortem bazată pe această credință. În contrast, cei care cred că sunt făcuți din esență nemuritoare vor experimenta o realitate diferită, bazată pe viața veșnică. Într-un univers în care timpul și spațiul nu există așa cum le percepem noi, moartea devine doar o aparență.

Critici și Controverse

Teoria lui Lanza nu a fost bine primită în comunitatea științifică, fiind considerată mai mult o metaforă decât o teorie științifică verificabilă. Unii colegi o văd ca pe un suport pseudoștiințific pentru religie sau pentru ideea de superioritate a materiei vii față de cea fără „suflet”.

Lanza a fost inspirat să dezvolte această teorie în urma morții tragice a surorii sale, Christine, într-un accident de mașină.

Misterul Conștiinței

Conștiința rămâne un mister nerezolvat. Cum apare și cum este legată de activitatea creierului? Echipe de cercetători din diverse domenii studiază această fascinantă problemă, încercând să înțeleagă mai bine natura și originea conștiinței.

Astfel, deși ideile lui Robert Lanza sunt controversate și neacceptate pe scară largă, ele oferă o perspectivă unică asupra naturii vieții și a morții, provocându-ne să reconsiderăm ceea ce credem că știm despre existența noastră.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts