Stiai ca?

Lipsa de somn creste apetitul pentru Fast Food

Lipsa de somn creste apetitul pentru Fast Food

Te-ai intrebat vreodata de unde pofta pentru Fast Food? De ce „cere organismul”? De ce in unele zile iti e pofta de junk food iar in alte zile nu?

Unul din raspunsuri poate fi acela ca nu dormi suficient.

Fie ca ai insomnii, muncesti mult, petreci sau stai mai mult decat trebuie in fata laptopului, lipsa de somn declanseaza in corpul nostru anumite „pofte”, si anume, pofta de alimente bogate in calorii (mancaruri de tip fast food), dulciuri sau cu multe grasimi.

Legatura dintre lipsa de somn si pofta pentru fast food

Conform descopera.ro, raspunsul provine din istoria evolutiei speciei umane, din momentele in care oamenii sapau dupa cartofi, culegeau fructe dulci sau atunci cand vanau pesti.

Evolutiv vorbind, a fost ceva extraordinar să ai constant o masă bogată în carbohidraţi, cu un conţinut ridicat de grăsimi, pentru că nu aveai aceste lucruri tot timpul„, a explicat Eric Hanlon, neurolog la “University of Chicago Sleep, Health and Metabolism Center”.

Este o realizare a umanităţii, am reuşit să avem oricând mâncare sau mâncare bogată în grăsimi saturate şi bogată în carbohidraţi”, a continuat Hanlon. „Iar creierul nostru nu a evoluat la fel de repede ca alegerile alimentare care au devenit disponibile”.

Confom cercetarilor, este probabil ca sistemul endocannabinoid sa fie responsabil pentru declansarea poftelor noastre pentru alimentele grase, pline de amidon si zaharuri. Studiile au aratat de-a lungul timpului ca lipsa de somn pare sa amplifice aceste pofte.

Persoanele care au dormit insuficient au raportat cresteri mari ale senzatiei de foamete si poftei de mancare si au avut o concentratie mai mare de endocannabinoid decat persoanele odihnite, care dormeau bine. Ei au avut, de asemenea, mari dificultăţi controlându-şi impulsurile pentru gustări bogate în carbohidraţi şi cu multe calorii.

Tags: ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts