Stiai ca?

Sarbatoare mare pentru toti Romanii: 21 Noiembrie – Dezlegare la peste

Sarbatoare mare pentru toti Romanii: 21 Noiembrie - Dezlegare la peste

Pe data de 21 noiembrie, comunitatea creștină ortodoxă sărbătorește un eveniment important: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Această zi este evidențiată în calendarul lor ca fiind de mare importanță și se remarcă prin cruce roșie. Evenimentul comemorează momentul în care părinții Fecioarei Maria, Sfinții Ioachim și Ana, au dus-o la Templu la doar trei ani. Sărbătoarea, cunoscută și sub denumirile de Vovidenia sau Ovidenia, are o semnificație spirituală pura.

Se consideră că în această zi, Maria, încredințată Templului, a fost crescută și educată spiritual până la 15 ani, arătând devotamentul ei neclintit față de Dumnezeu încă din fragedă copilărie. Sărbătoarea semnalează de asemenea momentul când Maria, devenită orfană la zece ani, a fost logodită cu Iosif la 15 ani.

În această zi specială, credincioșii ortodocși sunt încurajați să se concentreze pe rugăciune și reflecție spirituală, evitând activitățile casnice obișnuite. Se păstrează și tradiția de a unge ușile și ferestrele cu usturoi, un gest simbolic pentru a proteja casa și familia de probleme și boli.

În timpul Postului Crăciunului, care durează 40 de zile începând cu 15 noiembrie, credincioșii practică abstinența de la alimentele de origine animală. Totuși, pe 21 noiembrie, se face o excepție prin permiterea consumului de pește, vin și untdelemn, oferind astfel o pauză în cadrul acestui post dedicat pregătirii spirituale.

Există și credințe populare legate de această zi, cum ar fi că vremea de pe 21 noiembrie poate prezice condițiile meteorologice pentru anul următor. Se spune că o zi însorită prevestește un an secetos, iar dacă ninge, se așteaptă o iarnă aspră. În unele zone, fetele obișnuiesc să meargă la fântână cu o lumânare albă pentru a încerca să-și vadă viitorul soț în apa reflectată.

More Similar Posts

Most Viewed Posts