Imbatranirea este naturala si este un proces programat al organismului. Imbatranirea este o interactiune complexa dintre mostenirea genetica, fiziologia, chimia si comportamentul unei persoane.Toate organismele vii de pe aceasta lume imbatranesc. Oamenii nu fac exceptie, insa putem influenta procesul de imbatranire:
– consumarea alimentelor bogate in antioxidanti reduce daunele produse de radicalii liberi;
– exercitii fizice pot limita scaderea performantelor oaselor si muschilor;
– pastrand nivelu colesterolului scazut, puteti incetini ingrosarea arterelor si astfel va protejejati inima;
– practicarea fitnessului mental, puteti mentine creierul in forma.
Modul in care o persoana traieste ii poate prelungi sau scurta viata.
Rezultatele unor cercetari au aratat faptul ca soarecii care aveau o dieta cu un numar restrans de calorii, au trait cu 40% mai mult decat ceilalti. Implicarea in activitati care solicita memoria, ajuta la pastrarea sanatatii creierului. Gandirea pozitiva poate prelungi viata chiar si cu pana la 7,5 ani !
Teorii despre imbatranire
Pentru a putea exprima si descrie modul in care o persoana imbatraneste, cercetatorii au dezvoltat cateva teorii (teorii ale imbatranirii programate si teorii ale deteriorarii).
1. Teoriile imbatranirii programate spun ca organismul uman este proiectat sa imbatraneasca.Odata cu trecerea timpului sensibilitatea oamenilor la boli creste.
Conform teoriei longevitatii programate imbatranirea este cauzata de disfunctiile anumitor gene, de-a lungul timpului.
Teoria endocrina considera ca procesul imbatranirii este controlat de modificarile hormonale ale organismului care au loc o data cu inaintarea in varsta.
Teoriile imunologice sustin ca sistemul imunitar este programat sa devina mai putin rezistent o data cu trecerea timpului, iar persoanele in varsta devin mai sensibile la diverse boli.
2. Teoria deteriorarii sustine ca imbatranirea este cauzata de efectele negative pe care mediul le are asupra sistemului uman si care se acumuleaza in timp:
– celulele si tesuturile pur si simplu se uzeaza
– cu cat viteza unui organism de a folosi oxigenul este mai mare, cu atat se scurteaza durata sa de viata
– acumularea de proteine incrucisate incetineste procesele organismului unei persoane
– radicalii liberi provoaca deteriorarea celulelor, fapt ce determina disfunctia acestora
– mutatiile genetice (existenta unor gene anormale) cauzeaza functionarea defectuoasa a celulelor.
Desi majoritatea celulelor se regenereaza, procesul implicat are din ce în ce mai mult de suferit de-a lungul timpului. In mod special, este afectat ADN-ul care poarta instrucțiunile pentru procesele celulare, prevenind la un moment dat diviziunea celulara, astfel rezultand procesul procesul de imbatranire.
Cine este cel mai batran om din lume? Un barbat din Etiopia sustine că are 160 de ani. Daca este adevarat, acest lucru l-ar transforma in cea mai batrana persoana de pe Terra.