De cativa ani incoace, foarte multa lume a inceput sa isi indrepte atentia asupra uleiurilor esentiale, si pana la urma, de ce nu? Uleiurile esentiale sunt foarte utile in gastronomie sau pentru sanatate (si nu numai). Desigur, exista o gama foarte larga de uleiuri esentiale, unele fiind mai utile decat altele.
La ce sunt bune?
Uleiurile sunt extrase din esenta pe care o secreta celulele anumitor plante si sunt obtinute distiland in arburi tije, frunze, flori, radacini sau lemnul tulpinei. Uneori se obtin si prin presarare la rece in cazul cojilor de citrice. Oricum, din acestea rezulta un lichid aromatic concentrat.
Uleiurile esentiale sunt foarte bune in combaterea afectiunilor din sezonul rece cum ar fi bronsita, rinofaringita, durerile musculare, articulare sau problemele digestive. De asemenea, aceste tonifiaza circulatia. Sunt bune si pentru infrumusetare, in cazul pielii si a parului.
Cum se folosesc
In general se folosesc diluate, pe cale externa. Ele pot fi folosite de la 15-30 picaturi in apa de baie, la 300ml de ulei vegetal pentru masaj, pana la cateva picaturi intr-un tratament pentru ten, de exemplu, in combinatie cu argila pentru o masca sau o impachetare.
Se mai pot folosi aceste uleiuri in putina apa pentru o compresa, sub forma de inhalatie, intr-un pulverizator atmosferic, in apa de gura, in gargara sau chiar intr-o lingurita de miere.
Se pot pune picaturi pe incheieturile mainilor, pe tample, pe cosuri, sau pot fi puse cateva picaturi intr-o batista pentru respirat mai usor.
Unele uleiuri provoaca reactii adverse
Nu toate uleiurile sunt comestibile si chiar daca ar fi, nu orice stomac le poate intotdeauna tolera. Acestea pot fi iritante pentru piele sau mucoase si este mai bine sa fie diluate inainte de a fi folosite.
De asemenea, uleiurile esentiale sunt interzise femeilor insarcinate si care alapteaza, bebelusilor si copiilor de pana la 12 ani. De asemenea, persoanele alergice sau sub tratament medical ar trebui sa consulte medicul sau farmacistul inainte de a le folosi.
De unde se cumpara
In general, din farmacii, magazine bio, magazine naturiste sau chiar internet.
De retinut ca in general acest tip de uleiuri sunt scumpe (unele mai mult decat altele) in functie de raritatea materiei prime sau de cantitatile necesare fabricarii. Pentru a avea mai multa incredere in produs, verificati daca acestea precizeaza denumirea plantei in romana cat si in latineasca a speciei botanice, indiferent de provenienta sau producator.
In ceea ce priveste modul de pastrare, acestea trebuie tinute in recipientul original, la temperatura camerei si ferite de lumina.
Tipuri de uleiuri
Ulei de lavanda
Acesta reprezinta un ulei bun la toate, fiind antiseptic, antiinflamator si relaxant. Favorizeaza somnul si calmeaza durerile musculare sau articulare, cicatrizeaza si regenereaza pielea, dezinfecteaza caile respiratorii. Se intrebuinteaza ca emulsie, inhalatie, sauna faciala, in apa de baie, in masaje sau in amestecuri cu creme si masti de infrumusetare. Se aplica in general in stare pura sau diluat pentru a dezinfecta un cos, o rana mica sau o arsura superficiala. Este bun si in cazul intepaturilor de insecte.
Ulei de menta
Un remediu ideal pentru tulburari digestive, greturi si rau de transport. Calmeaza durerile de cap, tonifica circulatia si elibereaza caile respiratorii, improspatand totodata respiratia. Menta se foloseste sub forma de apa de gura, inhalatie, gargara si masaj. Cateva picaturi pe o bucatica de zahar sau respirate de pe o batista impotriva raului de transport, sau chiar intr-o tizana, pentru probleme digestive.
Ulei de portocala dulce
Acesta are un efect relaxant. Calmeaza anxietatea si favorizeaza somnul, ameliorand tulburarile digestive. Fiind un ulei dulce, se intrebuinteaza atat intern cat si extern. De asemenea, poate sa aromeze unele mancaruri si prajituri, singura precautie a lui fiind aceea de a nu va expune la soare imediat dupa un masaj cu acest tip de ulei intrucat uleiul de portocala este fotosensibilizant. De asemenea, asociat cu uleiul de lavanda poate sa cauzeze o senzatie de calm total.
Ulei de pin
Acest ulei este antiseptic si util cailor respiratorii. Ajuta la tratarea guturaiului, a tusei si a durerii de gat, calmand durerile musculare, articulare si reumatismale, tonificand circulatia totodata. Este cu seama recomandat pentru masaj, inhalatie si baie.
Ulei de rozmarin
Tonifica circulatia si stimuleaza cresterea parului. Combate in general afectiunile din anotimpul rece. Se mai foloseste la masaj si baie, in tratamente cosmetice, inhalagie, gargara sau apa de gura. Mare grija! In cantitati mare acesta poate fi toxic!
Ulei de arbore de ceai
Antiviral si bactericid, este un ulei bun pentru afectiunile din sezonul rece cum ar fi rinita, guturaiul sau problemele cutanate. Este folosit in inhalatii, apa de gura, gargara, masaj, apa de baie sau in stare pura pe o mica suprafata de piele.
Ulei de cimbru
Acest ulei este antiseptic si bactericid, fiind un ulei cu care tinem piept afectiunilor din sezonul rece. Acesta intareste sistemul imunitar si stimuleaza circulatia sangvina. Reprezinta un excelent dezinfectat, adaugat in produsele de intretinere a casei. Se foloseste mult la masaj, baie, comprese, pulverizare, inhalatii, gargara sau apa de gura. Se foloseste de asemenea si in bucatarie, dand gust mancarii.