Fenomene

Vreme Capricioasă în România: De la Lapoviță și Ninsori la Încălzirea Vremii

Vreme Capricioasă în România: De la Lapoviță și Ninsori la Încălzirea Vremii

România se confruntă cu un nou ciclon care aduce condiții de vreme rece pe întreg teritoriul național, incluzând precipitații sub formă de lapoviță și ninsori, mai ales în zonele montane. Potrivit declarațiilor Elenei Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), această perioadă geroasă, ce cuprinde ploi pe arii extinse și ninsori în regiunile înalte, se va menține până vineri. Vestea bună este că, odată cu sosirea weekendului, ne așteptăm la o creștere notabilă a temperaturilor și la dispariția precipitațiilor.

În detaliu, în zonele de munte, mai precis la altitudini ce depășesc 1.200 de metri, ninsorile vor fi predominante, antrenând formarea unui strat de zăpadă consistent. De asemenea, în nordul Moldovei și în estul Transilvaniei sunt posibile precipitații mixte, relevând o schimbare semnificativă a vremii.

Meteorologii de la ANM subliniază că precipitațiile vor fi prezente în toate regiunile țării, cu acumulări de apă variind între 10 și 15 litri pe metru pătrat, în timp ce în Carpații Meridionali, Transilvania și Muntenia, acestea pot atinge chiar și 40 de litri pe metru pătrat.

În ceea ce privește condițiile termice, temperaturile rămân scăzute, cu maxime care nu vor depăși 12-14 grade Celsius și minime ce pot ajunge la 4 grade Celsius, cel puțin în Capitală, indicând o vreme în general închisă.

Florinela Georgescu, director executiv la ANM, a adăugat că această perioadă cu numeroase precipitații era necesară, iar la munte, la altitudini de peste 1.700 metri, se vor înregistra fenomene de lapoviță și ninsoare. În noaptea de miercuri spre joi, este posibil ca lapovița să apară și în zonele mai joase din Moldova sau estul Transilvaniei.

În următoarele zile, temperaturile vor scădea semnificativ, în special în Moldova, unde valorile termice nu vor depăși 1-2 grade Celsius în nordul și centrul regiunii, marcând o răcire pronunțată a vremii.

În concluzie, România traversează o perioadă cu vreme variabilă, de la condiții geroase și precipitații, la o încălzire treptată a vremii așteptată spre sfârșitul săptămânii. Este o schimbare binevenită pentru toți cei afectați de frig și umiditate.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts