Sanatate

Uleiuri Vegetale: Beneficii si Utilizari

Uleiuri Vegetale: Beneficii si Utilizari

Prin uleiuri vegetale intelegem uleiuri alimentare precum si uleiuri destinate tratamentelor, masajelor sau cele de uz cosmetic. Spre deosebire de uleiurile esentiale despre care am vorbit intr-un articol anterior, aceste uleiuri sunt extrase prin presararea la rece a semintelor sau fructelor oleaginoase.

La ce sunt bune uleiurile vegetale?
De cele mai multe ori, in bucatarie. Uleiurile de masline, floarea-soarelui, arahide sau rapita au o utilizare strict gastronomica. Alte uleiuri care se extrag mai greu sunt destinate masajelor sau tratamentelor antirid, calmante, hranitoare sau cu efect de catifelare.

In ceea ce priveste pastrarea, acestea trebuie tinute in recipientul original la o temperatura moderata si ferita de lumina.

Bine de stiut: Uleiuri de baza
Aceasta sintagma se foloseste uneori pentru a desemna acele uleiuri vegetale care servesc la diluarea uleiurilor esentiale care sunt prea concentrate pentru a fi intrebuintate ca atare.

Intrebuintari ale uleiurilor vegetale
Uleiul de migdale dulci este ideal pentru bebelusi, avand un efect calmant si de catifelare. Mare grija de unde cumparati pentru ca uneori poate fi alterat cu uleiuri mai ieftine.

Ulei de argan, important in general din Maroc, acest ulei e bogat in vitamina E si e renumit pentru actiunea sa de protectie, regeneratoare si antirid. Este ideal pentru ten.

Ulei de limba-mielului, foarte bogat in acizi grasi nesaturati rari, este recomandat pentru pielea ridata si uscata, in amestec cu ulei de migdale dulci.

Ulei de jojoba, si ulei de sambure de caise: sunt mai putin grase si patrund bine in piele. Reprezinta uleiuri de baza excelente pentru masaje. La fel de bune sunt si cele cu ulei de floarea-soarelui sau de galbenele.

De unde cumparam uleiuri vegetale
In general din magazine bio, de la farmacie sau de pe internet.

Tags: ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts