Sanatate

Otrava preferata a medicilor – Spânzul, minunea care vindeca

Otrava preferata a medicilor - Spânzul, minunea care vindeca

Parintele medicinei, Hipocrate, a descoperit puterile tamaduitoare ale acestei plante si ni le-a impartasit prin lucrarile sale. Credea pe buna dreptate ca spanzul are capacitatea de a revigora organismul uman si de a lupta impotriva multor boli grave. Spanzul se foloseste in special impotriva reumatismului si chiar si in doze mici, are efect antiinflamator si calmant. Desi s-ar putea confunda si ar putea fi asociat cu trandafirul, spanzul, nu are nici cea mai mica legatura cu acesta, el facand parte din familia Ranunculaceae, familie in care se regaseste si Floarea-Pastelui, ruscuta-de-primavara si untisorul.

Cercetatorii au luat-o pe urma lui Hipocrate studiind aceasta planta iar in urma unor experimente efctuate, au descoperit ca extractul din spanz ofera sprijin si protectie imunitatii scazute, intarind-o si totodata opreste tesuturile distruse, afectate de bolile degenerative, sa se refaca. Insa avertizarile cu privire la tratamentul cu spanz sunt la fel de importante ca beneficiile acestuia caci luat de capul nostru, acest tratament ne-ar putea face mai mult rau decat sa ne ajute, putand sa ne intoxicam foarte usor. Datorita nivelului ridicat de toxicitate pe care il are, a luat nastere o legenda in vechime care spunea ca spanzul are puteri magice ce manifesta energii pozitie sau negative in functie de cel care o foloseste. Se credea ca doar un om cu ganduri bune care postea si era credincios, putea sa culeaga in liniste aceasta planta.

Cum arata spanzul

Am spus lucruri bine despre aceasta planta inca din primele randuri si inca mai sunt mult de aflat despre ea insa, trebuie sa stim si sa o recunoastem.
Spanzul ste o floare mare, de culoare verde-movuliu ce apare la sfarsitul iernii-inceputul primaverii. In functie de specia (in jur de 20) din care face parte, culoarea florilor variaza, trecand de la nuanta de alb inspre cea de rosu-violaceu inchis. Creste in locuri cu umbra si umezeala, in general la marginea padurilor sau in zone unde copacii sunt mai rari. Cele mai multe specii se gasesc in Balcani si Carpati.

Utilizarile spanzului

Se folosesc in special radacinile care constituie un medicament puternic si eficent in boli precum:
– reumatism
– dureri de cap
– migrene
– tumori benigne
– cancer.

Mare atentie caci o doza din aceasta planta de 5 grame, este atat de toxica incat poate sa ucida, fapt demonstrat de specialistii in domeniu. Pentru a nu fi toxic, se folosescte cam a cincea parte dintr-un gram! Intoxicatia cu spanz are simptome suparatoare si destul de greu de suportat: voma puternica, iritatii ale mucoaselor, chiar cu sangerari, aritmii si un ritm incetinit al batailor inimii, lipsa respiratiei, coma, pana la deces. Spanzul este interzis in tratarea afectiunilor cardiace avansate, in sarcina sau in caz de oboseala fizica.

O multime de cercetatori romani au studiat aceasta floare. Doctorul Boici, primul care s-a incumetat in studiul spanzului, a avut un real succes medical in anii 60, reusind sa vindece cazuri foarte grave de reumatism folosind fiertura de spanz preparata in casa. In acele timpuri, acest doctorul era considerat un adevarat magician, erou al poporului, deoarece la el veneau oameni de pretutindeni, oameni bolnavi de ani intregi, chiar imobilizati in scaunul cu rotile, care dupa ce urmau cateva sedinte in care se aplicau tratamente cu spanz, plecau acasa sanatosi, pe picioarele lor. Succesul sau l-a facut pe doctor sa breveteze o serie de medicamente pe baza spanzului pentru tratarea diferitelor afectiuni. Beneficiile acestei plante numai reprezinta in zilele noastre un secret, iar doctorii si cercetatorii au pus potentialul lui in prim plan. Se foloseste din ce in ce mai des in special in terapiile alternative, in lupta impotriva cancerului. Dar nu uita nici o clipa ca dozarea trebuie sa se faca numai si numai de catre un medic specialist in domeniu!

Rezultatele spanzului s-au facut remarcate in reumatism, atrita, sciatica, discopatii, lombasciatica, contuzii, luxatii si in unele forme de paralizie.

Pentru a realiza o infuzie de spanz se pune o bucata de aproximativ 3 mm din radacina acestuia sau 1-2 bucati de 3mm de frunza la 250 de ml de apa fiarta. Apoi se lasa acoperit timp de 3 miunute si se strecoara totul. Infuzia se aplica prin comprese pe locurile dureroase si apoi se acopera.

Macerat spanz: Se ia o radacina de dimensiuni mici de spanz care se toaca foarte marunt si se pune intr-o sticla. Peste ea se toarna apa calduta de la robinet. Aceasta apa se lasa la macerat timp de o luna, dupa care se filtreaza. Lichidul ce rezulta se fierbe, iar mai apoi se combina cele doua extracte. Dupa aceea, mixtura se va folosi pentru comprese ce se aplica in zonele afectate. Ca sa aiba un efect sporit, se lasa timp de o ora. Se aplica doar o singura data pe zi timp de mai multe zile la rand pana ce nevralgia va disparea.

Tinctura de spanz: Se ia o sticla de culoare albastra. Inauntrul ei punem o radacina rasa de spanz apoi presaram alcool de 60 de grade (la o parte de planta se pun sase parti de alcool egale ca si masura). Se lasa la macerat timp de o luna si se foloseste pentru comprese sau masaj.

Pasta de spanz: Radacina spanzului se macina pana devine foarte foarte fina si se amesteca intr-un vas cu putina apa calda pana se obtine un amestec ce se aseamana unui aluat de paine. Se pune pe un tifon apoi se aplica pe zonele care constituie probleme, apoi se acopera cu un nailon pentru a se pastra umiditatea. Procedeul dureaza o ora. De mentionat, aceasta pasta nu se aplica pe ranile deschise sau pe zonele care au eczeme.

Unguent din spanz: Unguentul joaca un rol eficient in bolile inflamatorii ale articulatiilor. Se gaseste de cumparat din magazinele de tip plafar. Unguentul are rolul de a reduce durerea, stimula circulatia sangelui si de a’ reda mobilitatea. Se aplica de 2-3 pe zi acolo unde este nevoie.

Tags: , , , , ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts