Religie

Se schimba data Paștelui? Pastele Ortodox si cel Catolic sa se sărbătoreasca in aceeași zi

Se schimba data Paștelui? Pastele Ortodox si cel Catolic sa se sărbătoreasca in aceeași zi

Într-un demers remarcabil spre unitatea creștină, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului propune ca Paștele Ortodox și cel Catolic să fie sărbătorite în aceeași zi, începând cu anul viitor. Această inițiativă vine în contextul apropiatei aniversări a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea, moment istoric ce a pus bazele calculului pentru stabilirea datei Paștelui.

Deși în trecut, Patriarhul a subliniat importanța unirii datelor de celebrare, de data aceasta pare să existe un optimism sporit privind realizarea acestui obiectiv. „Il rugam pe Domnul Slavei ca viitoarea sarbatoare a Pastelui de anul viitor (n.r. – 20 aprilie conform ambelor calendare, iulian pentru ortodocsi si gregorian pentru catolici) sa nu fie doar o coincidenta, ci sa devina inceputul unei date unice pentru celebrarea lui atat de catre crestinismul rasaritean, cat si de cel occidental. Suntem optimisti, deoarece exista bunavointa si vointa de ambele parti. Pentru ca, intr-adevar, este un scandal sa sarbatorim separat evenimentul unic al singurei Invieri a Unicului Domn!”, mărturisește el pentru „Orthodox Times”.

Dar de ce există diferențe în stabilirea datei Paștelui între cele două confesiuni? Aceasta se datorează metodelor diferite de calcul, care se bazează pe fenomenele naturale ale echinocțiului de primăvară și fazele lunii. Pe de o parte, Biserica Catolică folosește calendarul gregorian pentru a determina echinocțiul, în timp ce Biserica Ortodoxă se bazează pe calendarul iulian. Astfel, Paștele Catolic poate cădea în luna martie sau aprilie, iar cel Ortodox în aprilie sau mai, dar niciodată în martie.

În acest an, de exemplu, diferența dintre cele două sărbători a fost de o lună, cu Paștele Catolic celebrat pe 31 martie și cel Ortodox pe 5 mai. Totuși, există ani în care ambele sărbători coincid.

Prin unirea datelor de celebrare a Paștelui, Patriarhul Bartolomeu își exprimă speranța că toți creștinii vor putea să sărbătorească Învierea Domnului într-un spirit de armonie și unitate, reflectând astfel adevărata esență a creștinismului. Această inițiativă nu numai că ar aduce comunitățile creștine mai aproape, dar ar marca și un moment istoric în tradiția creștină, punând bazele pentru un viitor în care diferențele de calendar nu mai constituie un obstacol în celebrarea împreună a celor mai sacre momente.

Tags: ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts