Religie

Se schimba data Paștelui? Cel Ortodox și Catolic sa se Sărbătoreasca Împreună

Se schimba data Paștelui? Cel Ortodox și Catolic sa se Sărbătoreasca Împreună

În cadrul unei inițiative revoluționare, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului a propus ca Paștele Ortodox și cel Catolic să fie sărbătorite în aceeași zi, cu scopul de a aduce mai aproape cele două creștinisme, cel răsăritean și cel occidental. Această propunere vine în contextul aniversării a 1.700 de ani de la Sinodul de la Niceea, evenimentul care a pus bazele stabilirii datei Paștelui.

Patriarhul Bartolomeu, liderul spiritual al Bisericilor Ortodoxe, și-a exprimat dezamăgirea față de lipsa unei date unificate pentru această sărbătoare majoră, care, în prezent, este marcată în zile diferite de către catolici și ortodocși, datorită folosirii a două calendare distincte pentru calculul echinoctiului de primăvară și al lunii pline.

Anul 2025, care marchează această aniversare importantă, este văzut ca un moment oportun pentru realizarea acestei unificări. Patriarhul Bartolomeu este optimist cu privire la posibilitatea de a ajunge la un acord pentru stabilirea unei date comune, începând chiar de anul viitor.

De-a lungul timpului, calculul diferit al datei Paștelui a dus la sărbătorirea acesteia la interval de o lună între cele două confesiuni, cum a fost cazul în acest an, când catolicii au sărbătorit la 31 martie, iar ortodocșii la 5 mai.

Patriarhul Bartolomeu a mai subliniat anterior importanța acestei discuții:

„Il rugam pe Domnul Slavei ca viitoarea sarbatoare a Pastelui de anul viitor (n.r. – 20 aprilie conform ambelor calendare, iulian pentru ortodocsi si gregorian pentru catolici) sa nu fie doar o coincidenta, ci sa devina inceputul unei date unice pentru celebrarea lui atat de catre crestinismul rasaritean, cat si de cel occidental. Suntem optimisti, deoarece exista bunavointa si vointa de ambele parti. Pentru ca, intr-adevar, este un scandal sa sarbatorim separat evenimentul unic al singurei Invieri a Unicului Domn!”, a declarat el pentru „Orthodox Times”.

Astfel, propunerea de unificare nu doar că ar îndeplini un deziderat istoric, dar ar și semnifica o apropiere între cele două culturi creștine, marcând un pas important către unitate și armonie în lumea creștină.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts