Religie

Preoții care cer bani pentru slujbele religioase riscă caterisirea – Află unde și cum poți reclama aceste practici

Preoții care cer bani pentru slujbele religioase riscă caterisirea - Află unde și cum poți reclama aceste practici

Cazurile în care preoții solicită bani pentru oficierea căsătoriilor sau înmormântărilor pot fi semnalate direct la Patriarhia Română. Această practică este des întâlnită, deși mulți credincioși sunt de părere că aceste contribuții sunt obligatorii, așa cum reiese din afișajele din majoritatea parohiilor. Însă, potrivit surselor oficiale, niciun enoriaș nu este obligat să plătească pentru aceste servicii.

În realitate, singurele sume de bani care ar trebui să fie colectate de către biserici sunt donațiile voluntare, pentru care trebuie emisă chitanță, conform celor relatate de Mesagerul Hunedorean. Orice abatere de la această regulă este strict pedepsită de Biserica Ortodoxă Română, putând ajunge chiar la caterisirea preotului vinovat.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, subliniază că preoții care practică aceste solicitări pot suferi consecințe serioase, inclusiv pierderea parohiei. Sancțiunile aplicate variază de la simple mustrări, la verificări periodice sau mutări disciplinare, până la caterisire în situații extreme.

Aceste măsuri sunt menite să garanteze transparența financiară și să protejeze familiile afectate de pierderi de a nu fi exploatate financiar. În ciuda acestor reglementări, există rapoarte despre cazuri în care enoriașii nu sunt conștienți de aceste norme sau găsesc dificil să le respecte, ceea ce indică o problemă de comunicare între biserică și comunitatea sa.

Practicile de colectare a banilor la biserici pot varia, motiv pentru care este esențial să consultați sursele oficiale sau să vă adresați autorităților bisericești locale pentru a obține informații corecte și la zi.

Este vital ca enoriașii să fie bine informați despre drepturile și obligațiile lor, pentru a preveni neînțelegerile și pentru a asigura respectarea normelor etice și legale. Orice încălcare a acestor reguli poate fi raportată direct la adresa de email a Patriarhiei Române: „biroul.sesizari@patriarhia.ro„.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts