Rădăcina de brusture – aliat natural pentru glicemie, ficat și colesterol

Rădăcina de brusture – aliat natural pentru glicemie, ficat și colesterol

Rădăcina de brusture (Arctium lappa) este considerată una dintre cele mai valoroase plante din fitoterapia românească și nu numai. Cunoscută din vechime pentru efectele detoxifiante și antiinflamatoare, această rădăcină este astăzi studiată și susținută de cercetări moderne, care confirmă multe dintre utilizările sale tradiționale.

Protecția ficatului – un scut împotriva toxinelor

Potrivit farmacistului Ovidiu Bojor, rădăcina de brusture conține o cantitate semnificativă de acizi cafeilchimici, care acționează ca un protector hepatic. Acești compuși ajută la apărarea ficatului în fața agenților toxici, cum sunt alcoolul, fumul de țigară și alte substanțe nocive. Prin stimularea funcției hepato-biliare, brusturele favorizează eliminarea mai rapidă a toxinelor și reduce inflamațiile hepatice.

Efectul hipoglicemiant

Brusturele este deosebit de valoros în dieta persoanelor cu diabet sau prediabet, datorită conținutului ridicat de inulină. Aceasta este o fibră solubilă care reduce absorbția glucozei în intestin și menține un nivel echilibrat al zahărului în sânge. Așa cum menționează dr. Bojor, inulina din rădăcina de brusture reduce pofta de dulce, ceea ce poate ajuta în gestionarea apetitului și a greutății.

Sprijin pentru sistemul cardiovascular

Pe lângă efectele asupra glicemiei, brusturele ajută și la reglarea colesterolului și a lipidelor. Studiile arată că administrarea regulată de ceai din rădăcină de brusture reduce absorbția colesterolului la nivel intestinal, susținând astfel sănătatea inimii și prevenind depunerile de grăsimi pe vasele de sânge.

Cum se prepară ceaiul:

  • 2 lingurițe de rădăcină mărunțită

  • 1 cană cu apă clocotită

  • Se fierbe timp de 5–10 minute

  • Se beau 2 căni pe zi

Tratamente externe

Brusturele are și aplicații locale, în special în problemele de piele și reumatism. Prin decoct concentrat, se pot face comprese pentru acnee, dermatite seboreice sau furunculoze. De asemenea, se adaugă în loțiuni pentru scalp, pentru regenerarea părului.

În cazul durerilor reumatice sau articulare, decoctul poate fi utilizat sub formă de frecții, datorită efectului revulsiv – adică stimulează circulația în zona dureroasă, reducând inflamația și disconfortul.

More Similar Posts

Most Viewed Posts