Sanatate

Poluarea aerului si efectele asupra sanatatii

Poluarea aerului si efectele asupra sanatatii

Fumul de tutun. Fumul de tutun genereaza o gama larga de substante chimice daunatoare si este o cauza majora a deceselor pe cauza de boala. Fumul de tutun poate duce la aparitia cancerului, nu numai la fumatorii activi (cei care efectiv fumeaza), ci si la fumatorii pasivi (persoanele care stau in jurul unui fumator activ). Este bine cunoscut faptul ca fumatul afecteaza fumator pasiv, aparand de la o senzatie de arsura in ochi sau nas, si iritatia gatului, la cancer, bronsita, astm sever, si scaderea functiilor pulmonare.

Poluanti biologici
Acestia sunt in marea majoritate alergeni care pot provoca astm, febra si alte boli alergice.

Compusi organici volatili
Compusii volatili pot provoca iritatii ale ochilor, nasului si gatului. In cazurile severe, pot exista dureri de cap, greata si pierderea de coordonare. Pe termen mai lung, unii dintre acesti compusi sunt suspectati de a provoca daune la ficat si in alte parti ale corpului.

Formaldehida
Expunerea provoaca iritatii la ochi, nas si pot provoca alergii la unele persoane.

Plumbul
Expunerea prelungita poate provoca leziuni ale sistemului nervos, probleme digestive si, in unele cazuri, pot cauza cancer. Plumbul este deosebit de periculor pentru copiii mici.

Radon
Un gaz radioactiv, care se pot acumula in interiorul casei, aceasta provine din rocile sau solul de sub casa.Nivelul sau este influentat de aerul exterior si, de asemenea, intr-o oarecare masura, de alte gaze emise in interior. Expunerea la acest gaz creste riscul de cancer pulmonar.

Ozon
Expunerea la acest gaz provoaca mancarimi la nivelul ochilor, o senzatie de ardere si provoaca lacrimatul ochilor. A fost de asemenea asociat cu cresterea tulburarilor respiratorii cum ar fi astmul. Acesta scade rezistenta noastra la raceli si pneumonie.

Oxizi de azot
Acest gaz poate face copiii sensibili la boli respiratorii, pe timp de iarna.

Monoxid de carbon
CO (monoxid de carbon), se combina cu hemoglobina pentru a reduce cantitatea de oxigen care intra in sange prin plamani. Legarea de alte proteine ​ determina modificari ale functiilor organelor afectate, cum ar fi creierul si sistemul cardiovascular.De asemenea, modifica si dezvoltarea fătului. Aceasta substanta poate afecta concentrarea, incetini reflexele si ne face sa ne simtim confuzi si somnorosi.

Dioxid de sulf
SO2 (dioxidul de sulf) in aer este cauzat de arderea continua a combustibililor fosili. Se poate oxida si formeaza ceata (vapori) de acid sulfuric . SO2 in aer duce la aparitia bolilor de plamani, cum ar fi respiratia suieratoare si respiratia ingreunata. Efectele pe termen lung sunt mult mai dificil de a stabili deoarece expunerea SO2 este de multe ori combinata cu cea al SPM (pulberilor in suspensie).

SPM (pulberi în suspensie)
Materiile in suspensie sunt formate din praf, ceata si fum. Componenta principala este plumbul, altele fiind nichel, arsenic si cele prezente in fumul generat de arderea motorinei. Aceste particule, atunci cand sunt inspirate, se depun in tesuturile pulmonare si pot provoca leziuni pulmonare si probleme respiratorii. Importanta SPM ca un poluant important are nevoie de o atentie speciala deoarece:

  • aceasta afecteaza mai multi oameni la nivel global decat orice alt poluant
  • exista mai multe date de monitorizare disponibile cu privire la acest lucru decat orice alt poluant
  • de la acest poluant au fost colectate cele mai multe dovezi epidemiologice
Tags: , ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts