Filme

Nicolae Corjos: Omagiul unei Legende a Cinematografiei Românești

Nicolae Corjos: Omagiul unei Legende a Cinematografiei Românești

În inima cinematografiei românești, Nicolae Corjos rămâne o figură iconică, al cărei impact continuă să răsune prin operele sale memorabile și prin generațiile de actori pe care i-a inspirat. Născut pe 22 mai 1935 în Hotin, un oraș ce aparține acum Ucrainei, Corjos a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956, marcând începutul unei cariere prolifice în domeniul filmului.

De-a lungul timpului, Nicolae Corjos a pus bazele studioului de cinematografie al Conservatorului în 1966, unde a predat arta cinematografică până în 1972. A urmat o perioadă remarcabilă ca regizor de film documentar la Studioul „Alexandru Sahia” din 1981, unde a realizat 50 de documentare de notație, inclusiv „Mănăstirea Văcăreşti” (1989), „Sergiu Celibidache” (1991) și Concursul Internaţional „George Enescu” (1992).

Cariera sa în cinematografie a început ca regizor secund în filmele marcante „Dacii” (1967), „Ciprian Porumbescu” (1973), „Nemuritorii” (1974), și serialele „Toate pînzele sus” (1977) și „Contele Ory” (1978), colaborând cu Jacques Trehouta. Corjos s-a distins și în domeniul filmelor de lung metraj, unde a regizat „Ora zero” (1979), „Alo, aterizează străbunica!…” (1981), „Pădurea nebună” (1982), „Declaraţie de dragoste” (1985), „Liceenii” (1986), „Extemporal la dirigenţie” (1988), „Un studio în căutarea unei vedete” (1988) și „Liceenii Rock’n’Roll” (1991).

Filmele „Declaraţie de dragoste” și „Liceenii” au avut un impact cultural semnificativ, transformându-se în fenomene cinematografice ale anilor ’80 și continuând să fie apreciate în deceniile următoare. Aceste filme, difuzate frecvent de televiziunile din România, au oferit un portret fidel al emoțiilor și relațiilor sociale caracteristice adolescenței în acea perioadă.

La recenta sărbătorire a 85 de ani, Corjos a fost omagiat de actori precum Oana Sârbu, Teodora Mareş, Ştefan Bănică, Mihai Constantin, Tudor Petruţ și Adrian Păduraru, care i-au exprimat recunoștința pentru impactul său durabil asupra carierelor lor și asupra cinematografiei românești.

Nicolae Corjos, prin dedicarea și pasiunea sa pentru film, a lăsat o amprentă indelebilă pe cultura românească, inspirând și formând generații de cineaști și actori, care îi păstrează vie amintirea și continuă să celebreze moștenirea sa artistică.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts