Mierea este folositoare in caz de insomnie, ulcer gastroduodenal, tuse, acnee, alergii, laringita, pete de varsta, faringoamigdalita si multe altele. Mierea nu are o mare valoare nutritionala, insa contine cantitati mici din complexul de vitamine B, aminoacizi si minerale. Mierea insa are mult mai multe calitati.
Pentru a putea produce mierea, albinele zboara pe o raza de pana la zece kilometri pentru a culege nectarul din flori, dupa care il transporta in stup si il depoziteaza in celule de forma hexagonala cu pereti de ceara (faguri) pentru a hrani albinele tinere. Nectarul lichid se transforma in miere atunci cand se evapora lichidul. Produsul finit este bogat in zaharuri, cantitati mici de polen, ceara, proteine, vitamine si minerale. Cele mai parfumate tipuri de miere se obtin din levantica, flori de citrice zi de zmeura. Mierea de trifoi care se gaseste pe rafturile magazinelor este cea mai placuta varietate de miere.
Mierea este mai dulce decat zaharul avand 65 de calorii la o lingurita fata de 48 de calorii, pe care le contine zaharul.
Datorita structurii sale vascoase, mierea este usor de administrat pentru calmearea durerilor de gat, mai ales cand se adauga alaturi de lamaie, in ceaiuri fierbinti de musetel.
Mierea este o sursa rapida de energie care revigoreaza muschii obositi, epuizati, mult mai repede decat o face o bautura energizanta. Astfel, cercetatorii au observat ca atletii isi pot imbunatati performantele atletice prin consumul unei cantitati mici de miere.
Totodata, mierea distruge bacteriile si ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor si taieturilor, este un laxativ natural si amelioreaza durerile din ulcerul gastric.
Mierea – un antiseptic dulce
Inainte de aparitia antibioticelor medicii purtau adeseori putina miere in trusa lor de prim ajutor, pentru tratarea infectiilor, zgarieturilor sau juliturilor. Mierea contine peroxid de hidrogen si propolis, un compus al nectarului, care distruge bacteriile. Mierea este atat de eficienta, incat pana si in zilele noastre exista producatori care vand bandaje impregnate cu miere pentru ranile mai greu vindecabile.
Datorita continutului ridicat de zahar din miere,aceasta duce la eliminarea emezelii din rani, astfel disparand si mediul umed favorizant pentru dezvoltarea bacteriilor. Mierea mai protejeaza si impotriva contaminarii cu agenti patogeni externi.
Nefiind foarte costisitoare, mierea este un remediu ideal in tarile in care accesul la cremele moderne antiseptice este limitat. Studiile au aratat ca femeile care au suferit interventii chirurgicale in zona genitala au avut nevoie de mai putine zile de spitalizare si nu au prezentat nici un fel de infectie daca incizia a fost tratata cu miere.
Cercetarile arata ca arsurile bandijonate cu miere se vindeca mai rapid, mai putin dureros si se cicatrizeaza mult mai repede decat in cazurile inc are s-a folosit sulfadiazina de argint, un tratament conventional pentru arsuri.
Mierea este folositoare chiar si pentru vindecarea unor afectiuni oculare superficiale (ex. conjunctivita si arsuri chimice). Intr-un studiu la care au participat peste 100 de pacienti cu probleme oculare care nu au raspuns la tratamentele conventionale, medicii au testat un unguent pe baza de miere. La 85% din cazuri s-au inregistrat ameliorari. Nu aplicati mierea pe ochi fara avizul medicului!
Mierea pentru o digestie mai usoara
Mierea amelioreaza ulcerele gastrice si regleaza tranzitul intestinal.
Stramosii nostri foloseau mierea pentru a vindeca diverse tulburari digestive, insa in ziua de azi exista dovezi clare ca mierea are aceste proprietati.
Mierea poate atenua simptomele ulcerului si poate grabi vindecarea. Studiile au aratat ca mierea distruge H. pylori, bacteria responsabila pentru aparitia celor mai multe ulcere.
Evident, mierea naturala ( de la producatorii particulari sau din magazinele de produse naturiste) este mai buna decat cea procesata. Prin pasteurizare mierea isi pierde unii compusi importanti.
Un soi de miere cu o calitate deosebita fata de alte tipuri de miere existente este mierea Active Manuka Honey, produsa in Noua Zeelanda, din arborele Manuka.
Concentratia mare de fructoza din miere poate provoca o constipatie ocazionala. Fructoza nedigerata este o sursa de hrana pentru bacteriile benefice din intestin. Prin fermentatie se obtine apa, care ajunge in intestinul gros, astfel, avand un efect laxativ.
Avertisment: Nu dati miere copiilor sub varsta de un an.