Ai auzit de locul din România unde se crede că dorințele devin realitate? Acesta este cunoscut sub numele de „Capela Sixtină a Estului” și atrage anual numeroși pelerini datorită miracolelor sale. Situată într-un cadru natural deosebit, această mănăstire a devenit un punct de atracție nu doar pentru credincioși, ci și pentru iubitorii de artă și istorie.
De ce este renumită Mănăstirea Voroneț?
Mănăstirea Voroneț, ctitorită de Ștefan cel Mare, este un important obiectiv religios și turistic. Faima sa se datorează în mare parte faimosului albastru de Voroneț, o culoare unică, recunoscută la nivel global. Lăcașul de cult este situat la doar 36 de kilometri de Suceava și 4 kilometri de Gura Humorului, fiind ușor accesibil pentru vizitatori.
Ce face special acest loc?
Pereții mănăstirii sunt împodobiți cu fresce spectaculoase, care au rezistat de-a lungul secolelor. Despre Mănăstirea Voroneț se spune că este „un Evangheliar iluminat larg deschis”, datorită frescelor care ilustrează învățăturile biblice. Mulți credincioși vin aici să se roage, convinși că rugăciunile lor vor fi ascultate și dorințele îndeplinite.
Istoria Mănăstirii Voroneț
Această mănăstire a fost construită de Ștefan cel Mare în semn de recunoștință pentru călugărul Daniil Sihastru, după victoria asupra turcilor din 1476. Inițial, mănăstirea a fost ridicată pe locul unei vechi biserici de lemn. Acoperișul de șindrilă, proiectat sub formă de cort, permite zăpezii să cadă departe de zidurile bisericii, protejând astfel picturile exterioare.
După anul 1918, Mănăstirea Voroneț a fost declarată monument istoric, fiind recunoscută pentru unicitatea albastrului de Voroneț și pentru valoarea sa inestimabilă. Frescele de pe pereții mănăstirii sunt o adevărată Biblie în imagini, atrăgând anual mii de turiști români și străini.
Cum poți ajunge la Mănăstirea Voroneț?
Mănăstirea se află la 5 km de Gura Humorului, 32 km de Câmpulung Moldovenesc, 39 km de Suceava, 76 km de Vatra Dornei, 108 km de Piatra Neamț și 137 km de Borșa. Accesul rutier se face pe DN17, urmând traseul Bistrița – Vatra Dornei – Câmpulung, iar la intrarea în Gura Humorului se face dreapta la indicatorul spre Voroneț.
Nu rata ocazia de a vizita acest loc magic, unde istoria, arta și credința se împletesc într-un mod unic, oferindu-ți o experiență de neuitat.