Noutăți

Importanța mesajelor RO-Alert și pregătirea pentru cutremure în România

Importanța mesajelor RO-Alert și pregătirea pentru cutremure în România

Săptămâna trecută, Raed Arafat împreună cu DSU au efectuat un control al sirenelor de avertizare pentru populație în caz de seism. Acesta a menționat după testarea lor că sistemul Ro-Alert ar putea trimite un avertisment cu 20 de secunde înaintea simțirii unui cutremur.

Experții de la Institutul Național pentru Fizica Pământului au clarificat că, de fapt, mesajul RO-alert va fi expediat imediat ce un seism are loc și va ajunge la populație cu 20 de secunde înainte de a resimți mai puternic cutremurul.

La 47 de ani de la catastrofa seismică ce a afectat România în 1997, există încă un risc major. Specialiștii ne avertizează despre un posibil cutremur chiar mai devastator, iar în prezent, numeroase construcții din țară sunt vulnerabile.

De la cel mai mare cutremur ce a zguduit țara în 1977, au trecut 47 de ani. În acest moment, Capitala pare nepregătită pentru un nou seism. Există peste 300 de clădiri în București care sunt clasificate cu risc seismic ridicat și care sunt susceptibile la prăbușire. Specialiștii avertizează că un seism chiar mai puternic decât cel din 1977 poate avea loc în orice moment.

„Ne așteptăm la un cutremur mare, cel puțin la fel de puternic ca cel din ’77, dacă nu chiar mai puternic. Acest cutremur este aproape sigur să se întâmple într-un interval de 100 de ani. Fie că este astăzi, mâine sau peste 10, 50 de ani, trebuie să înțelegem că nu putem prezice acest cutremur”, a declarat Dr. Dragoș Toma-Dănilă, cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Consecințele unui seism în Capitală ar fi dezastruoase. Există în jur de 350 de clădiri clasificate cu risc seismic de gradul 1. Aceasta este situația doar a clădirilor evaluate. În realitate, numărul ar putea fi mult mai mare. Deși aceste clădiri ar putea fi consolidate, progresul în acest sens este lent.

„41 de clădiri sunt incluse în programele de consolidare. Acest program implică proiectarea și execuția, toate cele 41 de clădiri sunt în faza de proiectare. Aceste proiecte durează aproximativ 2 ani”, a explicat Sebastian Petrescu, expert în cadrul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Având în vedere aceste informații, sute de persoane ar putea fi prinse sub dărâmături dacă un cutremur major ar lovi Bucureștiul. Mulți dintre ei nu știu cum să reacționeze în astfel de situații, deși autoritățile încearcă să îi informeze. Departamentul pentru Situații de Urgență oferă instrucțiuni specifice pe site-ul său, nutremurlacutremur.ro.

Întrebat despre gradul de pregătire al autorităților pentru astfel de situații, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a indicat că sunt necesare mai multe investiții. „Stăm mult mai bine decât în trecut, dar nu suficient de bine pe cât ne-am dori”, a subliniat el.

Până vom fi cu adevărat pregătiți, nu ne rămâne decât să sperăm că un cutremur nu se va produce în viitorul apropiat.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts