Sanatate

Durerea in gat si remedii rapide

Durerea in gat si remedii rapide

Pentru a ameliora temporar durerea in gat puteti lua un analgezic eliberat fara reteta, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul. Fie ca durerea se datoreaza faptului ca ati tipat pe stadion, ca este un simptom timpuriu al racelii (faringoamigdalita) sau rezultatul unei zile de munca intr-un birou cu aer uscat, cu incalzire centralizata, cea mai rapida metoda de a va vindeca este de a apela la gargara, ceaiuri sau miere de albine. In continuare vom discuta despre cateva dintre cele mai eficiente combinatii.

Cauza obisnuita a durerilor in gat este un virus sau o bacterie. Durerea provocata de virusuri, precum cei care provoaca gripa sau raceala apare de obicei treptat, insotita de o stare febrila sau chiar afebrila. O infectie bacteriana, precum cea provocata de Streptococcus apare de obicei brusc, acompaniata de inflamarea ganglionilor limfatici si febra. Sensibilitatea la nivelul amigdalelor poate fi provocata si de fumul de tigara, aerul uscat, scurgerile postnazale sau de unele reactii alergice

Faceti gargara
Gargara cu apa cu sare: nu exista nimic mai eficient, si rapid pentru ameliorarea durerii. Sarea actioneaza ca antiseptic usor si atrage apa din mucoasa faringiana, fapt care ajuta la eliminarea mucozitatilor. Faceti gargara din ora in ora.

Puteti face o gargara mai “picanta”, adaugand 10-20 de picaturi de sos Tabasco intr-un pahar de apa. Sosul este facut din ardei, astfel actioneaza ca si capsaicina, avand totodata si proprietati antivirale. Nu este recomandat sa inghititi, va poate irita stomacul!

De asemenea mai puteti folosi si o lingurita de bicarbonat de sodiu dizolvata intr-un pahar de apa calda. Ajuta la ameliorarea inflamatiei.

Puterile vindecatoare ale mierii
Mierea are proprietati antibacteriene, care ajuta la accelerarea procesului de vindecare, aceasta fiind folosita inca din timpurile stravechi ca remediu pentru durerile in gat. De asemenea, mierea extrage apa din tesuturile inflamate, astfel reducandu-se discomfortul si inflamatia. Puteti adauga 2-3 lingurite de miere la o cana de apa calda sau chiar mai bine, o cana de ceai de plante.

Si din coacazele negre se poate obtine o bautura foarte populara si calmanta. Cea mai usoara metoda de a realiza o astfel de bautura este sa diluati un concentrat de coacaze in apa calda si sa sorbiti incet.

Tratati cu ceaiuri
Ungurasul reduce umflarea tesutului inflamat si subtiaza mucusul, facandu-l mai usor de eliminat.

Ulmul contine un mucilagiu care lubrifiaza faringele si amelioreaza durerea. In doua cani de apa fiarta puneti o lingurita de scoarta, dupa care strecurati si consumati.

Radacina de nalba mare (Althea officinalis) de asemenea, contine mucilagii care lubrifiaza faringele. Consumati 3-5 cani de ceai zilnic.

Ajutoarele suplimentare
1000 mg de vitamina C, de trei ori pe zi, fortifica sistemul imunitar pentru a lupta impotriva racelilor, durerilor in gat, gripei, infectiilor bacteriene.

200 mg de echinacea sub forma de capsule, de patru ori pe zi. Proprietatile antivirale si antibacteriene grabesc vindecarea. Asigurati-va ca echinacea cumparata este standardizata cu 3,5% echinacozide.

600 mg de usturoi sub forma de capsule, de patru ori pe zi. Usturoiul are puternice proprietati antiseptice si antibacteriene. Este recomandat sa alegeti capsulele protejate enteric, acestea fiind mai blande pentru digestie. Trebuie consumate in timpul mesei.

Luati o pastila de zinc la fiecare 3-4 ore pana cand durerea dispare (insa niciodata la intervale mai mari de cinci ore). Prea mult zinc este periculos pentru sistemul imunitar, nu este recomandat sa urmati acest tratament pentru perioade lungi de timp. Limita superioara de siguranta este de 25 de mg pe zi.

Puterea profilaxiei
Renuntati la fumat. Fumul este extrem de iritant pentru mucoasa nazala.

Spalati-va des pe maini si incercati sa le tineti cat mai departe de nas si gura.

In dormitor puteti folosi un umidificator sau un vaporizator cu particule reci, astfel se previne uscarea excesiva a gatului.

Daca nu va permiteti un umidificator sau vaporizator puteti pune un castron cu apa pe radiator sau gura de aerisire in fiecare noapte. Efectul este acelasi.

Daca faringoamigdalita recidiveaza de mai multe ori, cumparati o noua periuta de dinti, deoarece bacteriile se pot acumula pe perii periutei.

Sustineti-va sistemul imunitar in sezonul de gripa si raceala cu ajutorul plantelor, vitaminelor dar mai ales cu ajutorul unei alimentatii corespunzatoare. Iata ce va ajuta sistemul imunitar: usturoiul, ghimbirul, ciupercile Shiitake si Reishi, vitamina C si E, magneziul, zincul, plante precum goldenseal (Hydrastys) si astragalusul. Toate acestea au proprietati care stimuleaza sistemul imunitar.
Conform traditiei populare puteti sa vindecati faringoamigdalita luand cate trei lingurite de miere, suc de lamaie si otet rosu sau alb, de trei ori pe zi, timp de trei zile. Desi nu este nimic special in legatura cu cifra trei din aceasta reteta, ingredientele pot ameliora durerea in gat si va pot ajuta sa luptati cu infectia.

Trebuie sa sunati medicul?
In mod normal puteti sa tratati un caz obisnuit de faringoamigdalita, aceasta ar trebui sa se vindece de la sine intr-o zi sau doua.

Este indicat sa mergeti la medic daca durerea persista mai mult de o saptamana si este acompaniata de o febra de peste 38°C timp de mai multe zile sau daca va dor si urechile.

Trebuie sa mergeti la medic daca aveti dificultati la inghitirea salivei sau la deschiderea gurii, daca sunteti ragusit mai mult de trei saptamani sau daca eliminati pe gura mucus cu urme de sange.

Tags: , ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts