Vestea tristă a decesului celebrului actor Costel Constantin a zguduit lumea artistică din România. În vara anului 2023, Costel Constantin a decis să se retragă din activitatea artistică, deși nu avea cunoscute probleme de sănătate.
Cariera impresionantă a lui Costel Constantin
Născut pe 20 octombrie 1942, la Galați, Costel Constantin a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1964, fiind studentul profesorului Beate Fredanov. Debutul său pe scena Teatrului Național București a avut loc în 1970, când a interpretat rolul lui Nick în piesa „Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee.
De-a lungul carierei sale, a jucat în numeroase piese de teatru, precum „Săptămâna patimilor” de Paul Anghel, „Regele Lear” de William Shakespeare și „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale. Rolurile sale din televiziune au inclus seriale precum „Aniela”, „Iubire și onoare” și „Cu un pas înainte”, difuzate de Acasă TV și Pro TV. În cinematografie, a debutat în filmul „Porțile albastre ale orașului” (1973), regizat de Mircea Mureșan, și a continuat să apară în filme notabile precum „Tănase Scatiu” și „Ultima noapte a singurătății”.
O viață dedicată scenei și publicului
Retragerea sa din viața publică a fost anunțată de actorul Lari Giorgescu, care a adus un omagiu colegului său de scenă:
„Acum 10 ani, în luna iunie, aveam premiera, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, cu spectacolul Omul care a văzut moartea. Atunci nu îmi puteam imagina că va ajunge la 225 de reprezentații. Iar faptul că în tot acest timp distribuția a rămas neschimbată, a reușit să transforme membrii spectacolului într-o adevărată familie.
Aseară am avut ultima reprezentație. Motivele țin de etica profesională a unui artist. Se pare că actorul Costel Constantin și-a propus să se retragă la minunata vârstă de 80 de ani și la nu mai puțin de 60 de ani de teatru. Vă mulțumesc, domnule Costel, pentru ceea ce am trăit alături de dvs. pe scenă!
Este greu de explicat cât de rare sunt aceste momente în lumea teatrului din zilele noastre. Iar faptul că am fost parte dintr-un fenomen artistic de o amploare excepțională, mă face să mă simt cu adevărat norocos. Mulțumesc acestei „familii” în care am crescut în ultimii zece ani și publicului atât de numeros!”
Ultima discuție cu Ioana Mandache
Jurnalista Ioana Mandache a avut o ultimă conversație cu Costel Constantin cu doar o zi înainte de a muri, oferind o mărturie emoționantă despre starea sa:
„Am vorbit chiar ieri cu el, când i-am urat la mulți ani de Sfântul Constantin și Elena. Eu cred că există marile iubiri, pentru că după moartea soției lui, Mihaela, în urmă cu doi ani, probabil că i-a fost foarte greu și nu a mai rezistat. Singurătatea aceasta, la un moment dat, ucide. Deși avea copii, avea nepoți, îi simțea lipsa, pentru că era o poveste de dragoste extraordinară.
Cred că sunt șocată mai ales pentru că nu avea probleme de sănătate și juca încă, avea „Omul care a văzut moartea” la Teatrul Național, unde mergea și juca o dată sau de două ori pe lună. Dar probabil, fiind foarte discret, nu a spus cât de greu îi este.
Ieri i-am spus la mulți ani de Sfântul Constantin și Elena, și am avut o conversație de suflet. Și culmea, pe la 22:30, aseară, mi-a trimis un mesaj cu o icoană, cu Maica Domnului și cu pruncul. Am văzut-o dimineața. Deci a trimis probabil prietenilor de suflet…
Repet, nu îmi vine să cred! Din păcate ne mor marii artiști și rămânem fără marile valori”, a povestit Ioana Mandache.
Costel Constantin rămâne în amintirea publicului și a colegilor săi drept un actor de excepție, un om de o rară sensibilitate și o prezență inconfundabilă pe scenă și pe ecran.