În anul 2014, un eveniment neașteptat a avut loc într-o pădure din Golești, Vâlcea. Un localnic a descoperit, la mică adâncime, o cutie metalică care conținea nu mai puțin de 47.000 de monede de argint datând din perioada otomană. Entuziasmul a fost mare, mai ales când autoritățile au evaluat tezaurul la aproximativ 90.000 de euro.
Localnicul, Iulian Enache, nu a ezitat să predea comoara autorităților, anticipând recompensa legală ce i se cuvenea. „Era efectiv un sac de bani! Când le-am spus că e un tezaur de vreo 55 de kg nu m-au crezut,” a mărturisit el.
Munca depusă pentru catalogarea tezaurului a fost imensă. Cristiana Tătaru, muzeograf, a început să studieze caligrafia otomano-turcă pentru a putea descifra inscripțiile de pe monede. „A fost chiar o provocare. Am început să merg la cursuri la facultate de turco-osmană ca să descifrez tezaurul,” a explicat ea.
Deși munca și descoperirea au fost răsplătite inițial cu laude, promisiunea financiară nu a fost îndeplinită. Trei ani mai târziu, în loc să primească suma promisă, Iulian a fost întâmpinat cu un ordin de la Ministerul Culturii care interzicea muzeelor să mai ofere recompense căutătorilor de comori. Dezamăgit, el a comentat: “Normal că sunt un pic dezamăgit, pentru că în momentul în care cetăţeanul respectă legea, statul uită să-şi respecte partea lui de obligaţie.”
Refuzând să renunțe la ceea ce i se cuvenea, Iulian a mers la tribunal. Justiția i-a dat dreptate, hotărând că trebuie să primească o sumă de 32.500 de euro ca recompensă pentru descoperirea sa. Decizia, deși încă nu este definitivă, reprezintă un semnal important despre respectarea legilor și obligațiilor statului față de cetățenii săi.
Această poveste subliniază nu doar valoarea istorică a descoperirilor accidentale, ci și lupta adesea necesară pentru a asigura că drepturile individuale sunt respectate.