Noutăți

Prețul Roșiilor Românești în Prăbușire: O Situație Fără Precedent

Prețul Roșiilor Românești în Prăbușire: O Situație Fără Precedent

Incredibil! Cât a ajuns să coste un kg de roșii românești pe piață: Wow! E fără precedent

Prețul tomatelor din Matca, un important centru agricol din România, a scăzut dramatic după sărbătorile pascale. Această schimbare majoră în prețuri este rezultatul unei oferte crescute care depășește cererea actuală. Ce a dus la acest fenomen și ce impact are asupra fermierilor și consumatorilor?

De ce a scăzut prețul?

După sărbătorile pascale, prețul tomatelor din Matca a cunoscut o scădere abruptă. În doar două săptămâni, prețul pe kilogram a scăzut de la 20 de lei la 5-7 lei, reflectând schimbările din dinamica pieței. Principalul motiv este oferta crescută, care depășește cererea. În plus, producătorii locali se grăbesc să introducă roșiile pe piață imediat după recoltare, punând presiune suplimentară pe prețuri.

Deși fermierii vând roșiile la prețuri reduse, intermediarii adaugă marje suplimentare pentru consumatorii finali în piețele urbane. Acest lucru poate duce la o dublare a prețului pentru consumatori, care nu beneficiază întotdeauna de scăderea prețului la sursă.

Cât costă un kilogram de roșii?

La Târgul Pucheni din Capitală, prețul roșiilor este puțin mai ridicat, ajungând la 8 lei pe kilogram. Variațiile geografice în prețuri reflectă costurile logistice și riscurile pe care fermierii le suportă pentru a-și transporta marfa la distanțe mari, fără a avea garanția că produsele lor vor fi vândute.

Sorin Dragomir, legumicultor din Matca, relatează: „Prima recoltă de roșii s-a vândut cu 20 de lei kilogramul. În doar câteva zile, prețul a luat-o la vale. De la 20 de lei la 10 lei, iar acum a ajuns la 5-7 lei kilogramul. Așa se întâmplă în fiecare an, pe măsură ce apar mai multe roșii în piață, prețul scade foarte mult. Doar câțiva producători din Matca au reușit să iasă pe piață mai devreme cu roșii.”

Comuna din Galați care dă cele mai gustoase roșii

Matca, situată în județul Galați, este renumită pentru tradiția sa îndelungată în cultivarea legumelor. Cu peste 1.000 de hectare de sere și 2.000 de hectare de teren cultivat în aer liber, localitatea este una dintre cele mai prolifice zone agricole din țară. Istoria agricolă a Matcăi se întinde pe aproximativ 70 de ani, când Haralambie Chicoș, un fost prizonier politic, a construit primul solar din zonă.

Chicoș a fost un pionier în utilizarea serelor pentru agricultură în România, dobândind cunoștințe în acest domeniu în timpul detenției sale politice. Contribuția sa la dezvoltarea agricolă a Matcăi continuă să inspire fermierii locali și să modeleze practicile agricole din regiune.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts