Cum să Scapi de Burtă după 40 de Ani: Sfaturile Nutriționistului
Se spune că o burtică proeminentă nu este un blestem, ci rezultatul unor alegeri, precum sedentarismul și tentațiile alimentare procesate. Dar după 40 de ani, scăparea de burta pare să fie o provocare mai mare. Află cum poți să îți redobândești silueta urmând sfaturile unui nutriționist.
Metabolismul și Kilogramele în Plus
În adolescență, metabolismul funcționează ca un motor Diesel, arderea caloriilor fiind extrem de eficientă. Însă, odată cu trecerea timpului, kilogramele încep să se acumuleze și mulți adulți intră într-un cerc vicios al dietelor, reușind să slăbească puțin doar pentru a reveni rapid la greutatea inițială din cauza tentațiilor calorice.
Obiceiurile Alimentare și Îngrășarea
Un studiu publicat în 2011 în Jurnalul de Medicină New England a arătat că anumite obiceiuri alimentare proaste duc la creșterea în greutate. De exemplu, o singură porție de chipsuri a fost asociată cu o creștere în greutate de un kilogram la fiecare patru ani, în timp ce o porție de cartofi prăjiți a dus la o creștere de două kilograme, iar o porție de carne procesată sau suc, la jumătate de kilogram.
Cum să Combinați Alimentele Corect
Experții din România sunt de acord că modul în care combinăm alimentele influențează semnificativ greutatea corporală. Doctorul Bogdan Guinea, medic specialist în medicina de urgență și consultant în nutriție, explică: „Metoda simplă prin care putem să ne menținem o greutate sănătoasă este să respectăm orele de masă și regulile de combinare. Niciodată nu puneți carnea lângă carbohidrați precum orez sau cartofi, ci lângă o garnitură de legume. Iar acestea din urmă merg cel mai bine cu brânzeturi și lactate.”
Programul Meselor și Gustările
Pentru a menține un metabolism activ și pentru a evita supraîncărcarea cu calorii, mesele ar trebui să fie luate la ore fixe: micul dejun între 7 și 9 dimineața, prânzul între 13.00 și 14.00, iar cina nu mai târziu de ora 20.00. De asemenea, două gustări sănătoase, constând în fructe, legume sau un pahar de iaurt, sunt recomandate la ora 11.00 și la 17.00.
„Circa 80% dintre intelectualii României sar peste micul dejun, cu toate că sunt oameni informați. Omul de rând trebuie să înțeleagă că trebuie să mănânce cu regularitate, ca să nu dea iama în alimentele interzise. Porțiile să fie normale, 200 de grame de pui încap într-o jumătate de palmă, iar în loc de două feluri la o masă, cum se obișnuiește la noi, să avem doar unul,” adaugă doctorul Guinea.
Activitatea Fizică și Importanța Ei
Fără o rutină regulată de activitate fizică, pierderea în greutate devine mai dificilă. Specialistul în nutriție subliniază: „Câtă vreme ești angajat, mai faci efort fizic, indiferent că mult sau puțin, tot se mai ard niște calorii. Dar mulți pensionari suferă de boala sedentarismului, stau toată ziua cu telecomanda în mână.”
Pentru cei care nu preferă sălile de sport, activitățile casnice sau plimbările lungi alături de copii sau animale de companie sunt alternative excelente. Potrivit Universității Harvard, o persoană de 70 de kilograme poate arde 260 de calorii rearanjând mobilierul din apartament și 167 de calorii spălând mașina sau ferestrele.
Răsfățurile Alimentare
Este permis să vă bucurați de câteva mici răsfățuri, precum o felie de tort sau un hamburger, dar nu mai mult de două ori pe săptămână și doar înainte de ora 16:00, conform recomandărilor specialistului Bogdan Guinea.
Prin urmare, o combinație de alimentație sănătoasă, porții moderate și activitate fizică regulată poate face minuni pentru cei care doresc să scape de burtă după 40 de ani. Cu răbdare și perseverență, rezultatele nu vor întârzia să apară.