Filme

Amintirea a Două Stele: Rona Hartner și Stela Popescu

Amintirea a Două Stele: Rona Hartner și Stela Popescu

Într-o zi marcată de tristețe și reflectare, comunitatea artistică din România și-a luat rămas bun de la Rona Hartner, o artistă de neuitat a cărei viață s-a încheiat prea devreme, pe 23 noiembrie 2023, după o luptă grea cu o boală necruțătoare. Fiica și admiratorii ei de pretutindeni au împărtășit un sentiment profund de pierdere pentru această voce unică a artei, care a fost adesea înconjurată de controverse și neînțelegeri.

Dar această zi a doliului aduce cu sine o coincidență ce pare desprinsă din poveștile despre destin. Aceeași dată, 23 noiembrie, dar cu șase ani în urmă, în 2017, ne despărțeam și de Stela Popescu, o legendă a scenei românești, a cărei moștenire artistică continuă să inspire și să aducă bucurie.

La o primă vedere, parcă nimic nu ar uni destinele atât de diferite ale Ronei Hartner și ale Stelei Popescu. Însă, această sincronicitate calendaristică ne invită la o meditație asupra efemerității vieții și asupra modului în care arta poate traversa timpul, indiferent de diferențele dintre creatorii săi.

În timp ce Stela Popescu a fost o figură adorată și respectată în lumea teatrului și filmului românesc, Rona Hartner a traversat o călătorie plină de provocări, adesea simțindu-se marginalizată și incomprehensiva. Într-o recentă apariție televizată, Rona a împărtășit experiențe dureroase de discriminare, amintind de momente când, din cauza îmbrăcămintei sale etnice, a fost respinsă și evitată în societatea românească.

„Cel mai mult am fost discriminată când mă îmbrăcam în haine de țigancă și mă plimbam prin București, nu am mai putut să intru la Berăria Enache, în niciun magazin fără ca lumea să își închidă casa, am fost foarte surprinsă.

Așa și în Paris, m-am îmbrăcat să văd ce experiență trăiesc și acolo. Am suferit și de rasism împotriva românilor, am avut un an de zile în care nu am spus că sunt româncă, în 1996, 1998, 1999..când spuneai ”Sunt românca”, reacția oamenilor era ”Nu face nimic..”. Vreau să fiu mândră că sunt româncă. Mie nu mi-e rușine să fiu româncă”, declara Rona Hartner în urmă cu aproximativ patru luni, invitată la emisiunea 4o de Întrebări cu Denise Rifai.

Această stranie legătură dintre două spirite atât de vibrante, unite de aceeași dată fatidică, ne aduce aminte de fragilitatea existenței noastre, dar și de forța incredibilă a artei de a uni oameni, emoții și destine. Pe măsură ce ne amintim de Rona Hartner și Stela Popescu, să reflectăm la moștenirea lor artistică și la modul în care fiecare moment de bucurie, tristețe sau provocare pe care ni-l oferă viața poate fi transformat într-o operă de artă eternă.

Tags: ,

More Similar Posts

Most Viewed Posts