Organismul are nevoie de grasimi saturate. Acestea sunt necesare pentru multe procese metabolice – membranele celulare au nevoie de grasimi saturate pentru a functiona in mod corespunzator, iar muschii inimi noastre chiar preferea sa foloseasca grasimi saturate pentru energie. In anul 2010 s-au efectuat 21 de studii diferite pe un esantion de 350.000 de subiecti. Rezultatele publicate in Jurnalul American de Nutritie Clinica au concluzionat ca nu exista nici o legatura intre grasimile saturate si bolile de inima.
Rezultatul acestor studii au reafirmat ceea ce generatiile dinaintea noastra stiau despre nutritie: nu grasimea este dusmanul care ne creeaza multora probleme cand vine vorba de circumferinta taliei corpului, ci consumul ridicat de carbohidrati procesati, de zahar si grasimi nesaturate.
Si acuma iata cele 5 mancaruri grase care sunt si sanatoase:
1. Uleiul de cocos
Uleiul de cocos este bogat in acizi grasi cu lant mediu care nu pot fi stocati in organism. In schimb, acesti acizi sunt descompusi si folositi pentru energie. Acizii grasi care se gasesc in uleiul de cocos sunt: acidul lauric, acidul caprilic si acidul capric. Acid lauric are cea mai mare activitate antivirala. Aproape 50% din grasimea gasita in nuca de cocos este compusa din acid lauric. Acidul caprilic este o substanta similara drojdiei si este foarte eficient in eradicarea candiei si a altor ciuperci. Acidul capric are puternice proprietati antimicrobiene care pot fi obținute numai prin ingerare.
2. Smantana
Daca organismul dumneavoastra tolereaza laptele si smantana este uimitor!
Smantana este foarte des folosita de gospodine pentru diferite deserturi, tocane, dar si pentru a face unt. Desi nu mai este folosita la fel de mult ca si in trecut, ati putea fi surprinsi de beneficiile nutritive si dietetice ale smantanii.
Cat de multa grasime contine smantana?
Smantana contine cel putin 30% grasime si este colectata de la suprafata superioara a laptelui inainte de a fi omogenizat. Avand in vedere ca grasimea este mai usoara decat apa, aceasta pluteste pe partea de sus a oricarui recipient cu lapte neomogenizat. Circa 60% din untul creeat din smantana este clasificat ca fiind grasime saturata.
Cat de multe proteine contine smantana?…ei bine , nu multe. Doar 5% din lichid este proteina. Laptele are un continut usor mai mare de proteina decat smantana. Unele persoane care nu pot consuma lapte din cauza intolerantei la lactoza pot consuma smantana fara nici un fel de probleme digestive.
3. Galbenusul de ou
Daca incercati sa va informati asupra statisticilor nutritive ale unui galbenuis de ou veti afla ca este mai mult o multivitamina decat un aliment care a fost demonizat datorita continutului sau de grasimi saturate.
Doar trei galbenusuri de ou, neincluzand albusurile, ofera mai mult de 50% din nevoia zilnica de vitamina D si seleniu, peste 40% din vitamina B12, mai mult de 25% din vitamina B5 si fosfor, si peste 15% din fier, acid folic, vitamina A, vitamina B6 si vitamina B2. Aceleasi 3 galbenusuri de ou va pot oferi 8 grame de proteina si 7% din necesarul zilnic de grasimi omega 3. Galbenusul de ou contine, de asemenea, carotenoide, luteina si zeaxantina, care sunt antioxidanti care ajuta la prevenirea degenerarii si a bolilor cronice.
4. Untul
Untul este bogat in vitaminele liposolubile A, D, E si K care sunt critice pentru oase, creier, inimă, și funcția sistemului imunitar.
Untul de la vacile hranite cu iarba contine acizi grasi care lupta impotriva cancerului, care ajuta la pierderea in greutate si a fost demonstrat ca pot incetini evolutia anumitor tipuri de cancer si boli de inima.
Incarcat cu acizi grasi cu lant scurt, cum ar fi acidul butiric, un acid gras care se crede ar preveni cancerul si tumorile – untul ajuta la restabilirea integritatii mucoasei intestinale, reduce inflamatia, are proprietati anti-virale, si a fost demonstrat ca untul este benefic si pentru cei cu tulburari intestinale, cum ar fi colita ulcerativa si boala Crohn.
5. Avocado
Fructele de avocado sunt o sursa buna de potasiu, care este esențial pentru buna funcționare a inimii, rinichilor, muschilor, nervilor si a sistemului digestiv.
Si bananele sunt indicate cand trebuie sa crestem nivelul potasiului din organism, insa per total, un fruct de avocado are mult mai mult potasiu decat o banana.
In plus fata de grasimi saturate, avocado mai contine si acid oleic, o grasime mononesaturata, similara grasimii gasite in masline si ulei de masline. Acesta imbunatateste sensibilitatea la insulina si joaca un rol important in prevenirea sindromului metabolic si a diabetului zaharat de tip II.