Generale

Tragedia unui tânăr la Râmnicu Vâlcea – Jocurile de Noroc și Lipsa de Intervenție

Tragedia unui tânăr la Râmnicu Vâlcea - Jocurile de Noroc și Lipsa de Intervenție

„Mami, plec” – Cuvintele unui tânăr de 19 ani înainte de a-și lua viața

În Râmnicu Vâlcea s-a petrecut o tragedie de neimaginat. Alexandru, un tânăr de doar 19 ani, și-a dat foc într-o zonă aglomerată a orașului, între liceul unde a fost elev și o sală de jocuri de noroc. Acesta și-a pierdut viața sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor.

Motivul? Se pare că a pierdut 3.000 de lei la păcănele, o sumă care l-a dus la un gest disperat. Această tragedie ar fi putut fi prevenită dacă legile privind jocurile de noroc ar fi fost respectate în România.

Un scenariu de groază în câteva minute

La ora 8:52, într-o zonă intens circulată din Râmnicu Vâlcea, Alexandru, vizibil abătut, privea aglomerația. Fără nicio ezitare, și-a dus la îndeplinire planul cumplit. Trecătorii, aflați la câțiva pași de el, și-au văzut liniștiți de drum. La 8:54, un martor a sunat la 112, însă era deja prea târziu.

Reacția mamei lui Alexandru

Mama lui Alexandru a declarat cu durere: „Ce s-a întâmplat cu el de când a plecat de acasă în dimineaţa asta nu ştiu. N-a mai răspuns la telefon, nu nimic..A zis: ‘mami, plec, mă întâlnesc cu nişte băieţi. După aia, mă duc.’ Că a vorbit la un restaurant pentru un post, dar nu ştiu care restaurant”.

Tragedia s-a petrecut în apropierea liceului unde Alexandru a fost elev, în fața unei case de pariuri. Pierderea banilor la jocurile de noroc i-a fost fatală. Familia, șocată și îndurerată, nu înțelege cum s-a ajuns aici.

Un copil iubitor și fără vicii

Mama sa a descris dureros: „Un copil care te îmbrăţişa şi te pupa şi pe mâini şi pe cap, ca să aveţi idee ce fel de copil era. Nu juca, domnule, la jocuri! Singurul viciu pe care-l avea era că fuma. În rest nu avea niciun viciu.”

Directoarea Colegiului Economic Râmnicu Vâlcea, Maria Păuşescu, a confirmat că Alexandru a fost elevul lor până în clasa a 11-a, când s-a transferat la liceul tehnologic.

Indiferența societății

Reacția trecătorilor ridică multe întrebări despre empatia și implicarea noastră ca societate. Psihologul Radu Leca a subliniat: „Un copil a avut nevoie de ajutor şi nimeni nu s-a implicat. Oamenii nu intervin din comoditate, din frică. În schimb, scoatem telefonul mobil şi filmăm să putem strânge like-uri.”

Reporterul Observator, Cristina Oprea, a atras atenția că indiferența nu doar că ucide, dar este și o faptă penală. Dacă putem ajuta o persoană și nu o facem, riscăm nu doar amendă, ci și închisoare între 3 luni și un an. Totuși, intervenția nu trebuie să pună în pericol siguranța personală.

Jocurile de noroc – o problemă națională

Păcănelele, amplasate strategic lângă școli, devin o tentație ușor accesibilă pentru tineri și pot distruge vieți. În martie, un proiect de lege ce propunea interzicerea sălilor de jocuri pe o distanță de 300 de metri față de instituțiile de învățământ, parcuri, spitale și biserici a trecut de Senat, dar este blocat la Camera Deputaților.

România se confruntă cu o adevărată epidemie de jocuri de noroc: peste 12 mii de săli de jocuri și mai mult de 80 de mii de aparate. Zilnic, 160 de mii de oameni pariază echivalentul unui milion de euro.

Deși teoretic există un registru pentru cei dependenți de jocuri de noroc, legea adoptată în noiembrie anul trecut nu are încă norme de aplicare.

Această tragedie evidențiază necesitatea stringentă a respectării și implementării legilor privind jocurile de noroc și a creșterii empatiei și implicării sociale. Fiecare viață contează, iar indiferența poate costa mult prea mult.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts