Religie

Tradiții și Obiceiuri de Sf. Constantin și Elena

Tradiții și Obiceiuri de Sf. Constantin și Elena

Tradiții și Obiceiuri de Sf. Constantin și Elena

În luna mai, creștinii ortodocși marchează mai multe sărbători importante, printre care și sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Notată cu cruce roșie în calendarul ortodox, această zi specială este un prilej de rugăciune și recunoștință pentru cei doi mari apărători ai credinței creștine.

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena

Pe 21 mai, comunitatea ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mari Împărați Constantin și Elena. Această zi este încărcată de tradiții și obiceiuri, multe dintre ele fiind legate de venirea verii.

Tradiții și Obiceiuri

Tradiții legate de agricultură: În această zi, mulți fermieri evită lucrul în câmp pentru a preveni pagubele provocate de păsările cerului. În anumite regiuni, se consideră că este ultima zi potrivită pentru semănatul porumbului, ovăzului și meiului, deoarece se crede că tot ce se seamănă după această dată va seca.

Tradiții viticole: Podgorenii respectă ziua lui Constantin Graur, cu credința că, dacă muncesc în această zi, graurii le vor distruge strugurii. Aceasta este și ziua în care păstorii își aleg baciul, stabilesc locurile pentru stâne și desemnează cine va supraveghea oile pe timpul pășunatului.

Purificare și protecție: Femeile folosesc tămâie și aghiasmă pentru a se proteja de influențele negative. Pentru a se apăra de energiile malefice, oamenii din mediul rural aprind un foc mare și se adună în jurul lui. Prin fumul acestui foc trec și oile, pentru a fi ferite de spiritele rele pe durata șederii la stâne.

Armonie și prosperitate: „Pentru armonie familială și prosperitate, se spune că aducerea a trei fire de bujori îmbobociți în casă în ziua Sfinților Constantin și Elena este benefică.”

Ce Este Bine să Faci în Această Zi

În ziua Sfinților Constantin și Elena, este recomandat să se evite activitățile casnice și agricole. De asemenea, nu este bine să se lucreze pământul, să se folosească sapa sau să se smulgă buruienile. Respectarea acestor tradiții și obiceiuri este considerată importantă pentru a asigura protecție și binecuvântare pe parcursul întregului an.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts