Religie

Sfântul Ștefan – Tradiții, obiceiuri și semnificații

Sfântul Ștefan - Tradiții, obiceiuri și semnificații

Sfântul Ștefan, primul martir al bisericii creștine, este sărbătorit anual pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun. Acesta este cunoscut drept un ucenic devotat al lui Hristos, care și-a mărturisit credința până la sacrificiul suprem.

Povestea vieții Sfântului Ștefan

Sfântul Ștefan a fost ucis cu pietre pentru credința sa profundă, rugându-se pentru iertarea ucigașilor săi: „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta.” Credința sa a influențat chiar și pe cei prezenți, precum viitorul Apostol Pavel.

Ca arhidiacon și unul dintre cei șapte diaconi aleși de Apostoli, Ștefan și-a dedicat viața propovăduirii mesajului lui Hristos. Numele său, de origine greacă, înseamnă „coroană” sau „cunună”, simbolizând încununarea prin credință.

Autoritățile iudaice l-au condamnat la moarte pentru că a demonstrat, prin Scripturi, că Iisus este Mesia. Moaștele sale au fost descoperite ulterior printr-o viziune divină a preotului Luchian, confirmând locul mormântului prin inscripția „chiliel”, care în ebraică înseamnă „cunună”.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

Sfântul Ștefan este protectorul bolnavilor și al celor aflați în procese îndelungate. De ziua sa, este bine să dăruiești icoane sau candele și să faci pomeniri pentru cei plecați dintre noi în împrejurări tragice.

Este interzis să te cerți, deoarece se crede că acest lucru poate aduce boală sau sărăcie. În anumite regiuni, precum Muntenia, se împart „Pâinicile lui Ștefan”, pâini rotunde ce amintesc de pietrele martiriului său.

Fiind o zi marcată cu cruce roșie în calendar, nu se spală, nu se coase și nu se calcă. Se împart daruri celor care poartă numele Ștefan, iar tinerii primesc pachete cu mâncare.

Rugăciune către Sfântul Ștefan

“Sfinte mare mucenice al lui Hristos Ștefane, cel ce ai proslăvit pe Dumnezeu întru mădularele tale cele mucenicești, nu ne trece cu vederea pe noi, cei cuprinși de nevoi și ispite; ci te roagă pentru noi Preamilostivului Dumnezeu ca să împace lumea, și să departeze de la noi pe tot vrăjmasul cel pornit asupra noastră, prin mânia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre.

Roagă-te, sfinte al lui Dumnezeu cu aceeași căldura cu care te-ai rugat pentru ucigașii tăi; roagă-te să depărteze de la noi furia celor fără de Dumnezeu și să ne apere pe noi, poporul Său cel nou ales, că prin rugăciunile tale fiind mântuiți, să lăudam bunătatea lui Dumnezeu cea nespusă și pe tine să te mărim în vecii vecilor. Amin!”

More Similar Posts

Most Viewed Posts