Noutăți

Se fac ANGAJĂRI pe bandă rulantă la stat FĂRĂ CONCURS – Angajări Excepționale la Stat

Se fac ANGAJĂRI pe bandă rulantă la stat FĂRĂ CONCURS - Angajări Excepționale la Stat

Într-o mișcare fără precedent, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) deschide porțile pentru angajări directe, eliminând temporar necesitatea unui concurs pentru anumite poziții. Această decizie vine în urma unei Ordonanțe de Urgență (OUG 20/2022) care permite, în contextul unui aflux masiv de persoane din Ucraina și nu numai, recrutarea de personal fără procedurile standard de selecție, pe o perioadă limitată la trei ani sau până la rezolvarea situației de criză.

Scopul acestei măsuri este de a asigura rapid forțele necesare în domenii esențiale precum gestionarea migrației și azilului, situațiile de urgență, precum și menținerea ordinii și siguranței publice. Cu toate acestea, angajările se vor limita strict la posturile care necesită intervenție imediată, evitându-se astfel o extindere necontrolată în cadrul structurilor MAI.

Recent, printr-un nou ordin (MAI 39/2022), au fost clarificate procedurile pentru implementarea acestei politici. Candidații trebuie să îndeplinească criteriile specifice fiecărui post, conform descrierii acestuia și a cerințelor legale aplicabile. Informațiile referitoare la disponibilitatea acestor posturi vor fi accesibile public pe site-urile instituțiilor MAI sau, în absența acestora, prin anunțuri în presa scrisă.

Procesul de selecție este adaptat situației, presupunând trimiterea electronică a dosarelor candidaților și participarea la interviuri sau teste scrise, conform cerințelor specifice fiecărui domeniu. O comisie specială evaluează apoi conformitatea aplicanților cu cerințele postului, luând decizia finală în ceea ce privește angajarea.

Mai mult, o legislație recentă (Legea 70/2022) oferă posibilitatea celor angajați temporar, în contextul pandemiei de COVID-19, la Ministerul Sănătății sau în cadrul MAI, de a obține un post permanent, cu condiția susținerii unui examen.

Această abordare flexibilă a procesului de angajare răspunde nevoii urgente de personal calificat în situații de criză, fără a compromite însă calitatea selecției sau integritatea instituțională. Este o măsură care subliniază adaptabilitatea și pragmatismul în gestionarea resurselor umane în perioadele de necesitate acută.

Tags:

More Similar Posts

Most Viewed Posts