Religie

Rugăciunea de Bobotează care aduce noroc tot anul

Rugăciunea de Bobotează care aduce noroc tot anul

Boboteaza, sărbătorită pe 6 ianuarie, marchează un moment important pentru creștinii ortodocși: Botezul Domnului nostru Iisus Hristos. Este ziua în care ne amintim de momentul în care Mântuitorul a fost botezat de Ioan Botezătorul în râul Iordan, eveniment ce simbolizează începutul activității publice a lui Hristos și revelarea Sfintei Treimi.

În această zi, tradițiile religioase și rugăciunile au un rol central. Una dintre cele mai puternice rugăciuni rostite de Bobotează este considerată aducătoare de noroc și protecție. Aceasta este spusă cu credință pentru a ține la distanță necazurile și a atrage binecuvântările divine.

Rugăciunea de Bobotează

„In Iordan botezandu-Te Tu, Doamne, inchinarea Treimii s-a aratat; ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; si Duhul in chip de porumbel a adeverit inchinarea Cuvantului.

Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, slava Tie.

Pe Tine, Imparatul cerului si al pamantului, Luminatorul nostru, vazandu-Te in Iordan, botezat de robul Tau, cerurile s-au infricosat si tot pamantul s-a infiorat, ingerii s-au mirat si toata faptura s-a bucurat. La pacatosi si la vamesi ai venit ca sa speli cu ape pacatele oamenilor. Iar noi, nevrednicii, cu multumire Iti cantam: Slava Tie, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce in Iordan Te-ai botezat si lumea intreaga ai luminat, slava Tie!

Veniti in graba astazi, puteri ingeresti, vazand pe Stapanul Hristos, venit la repejunile Iordanului sa curete pacatul lui Adam, si cunoscand dumnezeiasca taina, cu frica proslaviti marea Sa coborare, ca Dumnezeu S-a facut om si nestiind de pacat vine ca un Miel al lui Dumnezeu sa ridice pacatele la toata lumea. Pentru aceasta, cei ce proslaviti dumnezeiasca aratare a lui Hristos, cantati Lui, ca si la Betleem, aceste laude:

Slava Tie, Fiul lui Dumnezeu, ca din cer de la Tatal ai venit in aceasta lume;

Slava Tie, Dumnezeule Cel Preainalt, Care Te-ai coborat chiar pana la chipul de rob;

Slava Tie, Mantuitorul lumii, caci ca un om ai venit la Ioan sa

Te botezi;

Slava Tie, Luminatorul fapturii, caci ca un nou Adam pacatele lui Adam cel cazut ai purtat;

Slava Tie, Lumina cea fara de inceput, Care la Iordan ai vrut sa straluceasca lumina cea mare a cunostintei pentru toata lumea;

Slava Tie, Soarele Dreptatii, Care ai dorit sa daruiesti oamenilor in Aratarea Ta prealuminoasa dimineata a harului;

Slava Tie, Cel ce ai venit sa scapi lumea de vechea inselaciune;

Slava Tie, Cel ce ne-ai aratat noua marea taina a credintei;

Slava Tie, Cel ce ai savarsit pentru noi minuni mari cu ape multe;

Slava Tie, Cel ce ai luminat cerurile si tot pamantul cu lumina invataturilor Tale;

Slava Tie, Cel ce pe faraon cel gandit l-ai inecat in repejunile Iordanului;

Slava Tie, Cel ce ai adus oamenii, prin apele botezului, la viata vesnica;

Slava Tie, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce in Iordan Te-ai botezat si lumea intreaga ai luminat, slava Tie! Amin”

Această rugăciune continuă cu laude adresate lui Hristos pentru actul Său divin și pentru darul luminării lumii prin botezul din Iordan.

Importanța rugăciunii de Bobotează

Pe lângă semnificația religioasă, această rugăciune are un rol spiritual profund, fiind un moment de introspecție și de apropiere de divinitate. Este considerată o binecuvântare pentru întreg anul, iar credincioșii o rostesc cu speranță și evlavie.

Boboteaza este, de asemenea, un moment al tradițiilor. În această zi, preoții binecuvântează casele cu agheasmă, iar oamenii își reînnoiesc credința și speranța pentru un an plin de împliniri.

Rostirea rugăciunii de Bobotează poate fi o oportunitate de a reflecta asupra propriilor fapte și de a cere ajutor divin pentru a depăși obstacolele vieții.

More Similar Posts

Most Viewed Posts