Rugăciune către Sfânta Parascheva: Ajutor grabnic pentru trup și suflet
Pe 14 octombrie, credincioșii ortodocși din întreaga țară o cinstesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită și Ocrotitoarea Moldovei. De ziua ei, mii de oameni merg în pelerinaj la Iași, acolo unde moaștele sale se află într-o raclă la Catedrala Mitropolitană. Aduc flori, haine, daruri și ating obiectele de sfintele moaște, nădăjduind că rugăciunile lor vor primi răspuns.
Se spune din bătrâni că „dacă te rogi cu tărie, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva fac minuni”. Aceasta este cunoscută drept o vindecătoare a suferințelor sufletești și trupești, un sprijin pentru cei în necaz, în boală și în lipsuri.
Cine a fost Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva a trăit în secolul al XI-lea, în zona Traciei. Încă din copilărie a avut o viață plină de rugăciune și fapte bune. A renunțat la bogății și confort pentru a-L urma pe Hristos. A trăit în pustnicie, în post și rugăciune, ajutând pe cei săraci și bolnavi. Trupul ei a fost descoperit mai târziu, în mod minunat, fiind nestricat, un semn al sfințeniei sale.
De-a lungul secolelor, credincioșii au simțit puterea mijlocirii sale. Se spune că Sfânta Parascheva este grabnic ajutătoare pentru cei care i se roagă din inimă.
Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru ajutor și sănătate
Rostită cu credință și smerenie, această rugăciune este menită să aducă sprijin celor care trec prin suferințe sau necazuri:
„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii, ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu nesocotinta le savarsim. Noi suntem pacatosi, netrebnici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne! Nu trece rugaciunea noastra, a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga milostivirea prin sarguinta cea de toate zilele, daruieste-ne-o Tu ca un indurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor, cu bucurie sa slavim preasfant numele Tau in veci. Amin.”
Rugăciune către Sfânta Parascheva pentru sporul casei
Pentru cei care se confruntă cu lipsuri în familie, dificultăți materiale sau neînțelegeri în gospodărie, există și o rugăciune specială către Sfânta Parascheva. Ea este menită să aducă liniște, binecuvântare și rodnicie în casă.
„Purtatoare de chinuri, Sfanta Parascheva, roaga-te Parintelui Ceresc ca pe mine, cel impovarat cu toate pacatele si neinfranat, sa ma ridice spre cuvantarea maririi Sale si sa ma indrepteze ca intotdeauna sa am sus inima, sa gandesc la cele ceresti, iar nu la cele pamantesti.
Roaga-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ca a auzit ruga ta cea cucernica, pentru ca si pe mine lenesul, cel ce ma trandavesc spre rugaciune si spre implinirea poruncilor lui Dumnezeu, sa ma indrepteze si sa-mi dea cuget, ca sa doresc a ma ruga Lui neincetat.
Cheama si pe Duhul Sfant – izvorul Care te-a intarit pe tine, fecioara curata, la lupta cea buna -, ca sa-mi zideasca mie inima curata si duh drept sa innoiasca intru cele dinlauntru ale mele si mai vartos sa ma cheme si sa-mi dea osardie ca sa ma nevoiesc in viata curata si sa ma intareasca in lucrarea faptelor bune.
Cred ca toate acestea mi le poti mijloci mie, o, Sfanta Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi si de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamarit pe Dumnezeu cu faptele tale.
Amin!”
Concluzie
Sfânta Parascheva rămâne un simbol al blândeții, al jertfei și al dragostei necondiționate față de Dumnezeu și de oameni. Credincioșii care îi cer ajutorul cu inimă curată primesc adesea răspunsuri neașteptate, alinare și putere. Rugăciunile către ea nu sunt simple cuvinte, ci punți între om și divin. Oriunde te-ai afla, rostește-le cu credință și nădejde.